Av, min krop! Syv tips til at forebygge computersmerter

Nyheder 3. feb 2020 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Panthermedia
  • Mange timers arbejde foran computeren kan give smerter i blandt andet nakke og skuldre. En del af smerterne kan forebygges, hvis man husker at holde pauser fra kontorstolen, får trænet og er opmærksom på at variere sine arbejdsstillinger.

Skrevet af: Ida Marie Winge

Når man sidder foran computeren, arbejder man stort set i samme stilling hele tiden: Skulder og nakke er fastlåst, så øjnene kan følge med på skærmen, og fingrene kan udføre de små fine bevægelser, der kræves for at ramme tasterne. Selvom computerarbejde udføres med lav muskelkraft, betyder det ensformige arbejde, at man konstant belaster de samme få muskelfibre – og det kan give smerter.

Forebyg smerterne

Forskere fra Syddansk Universitet (SDU) giver her syv tips, som kan hjælpe med at forebygge smerterne.

  1. Tag kroppens faresignaler alvorligt. Hyppig træthed, smerte, ubehag og stress kan være tegn på, at arbejdssituationen skal ændres.
     
  2. Variation, variation og mere variation. Husk løbende at ændre stilling, og undgå at arbejde med ensidige bevægelser ved computeren i lang tid ad gangen. 
     
  3. Sæt fokus på indretningen. Overvej for eksempel, hvordan skærmen er indstillet: Er den øverste del af skærmen over øjenhøjde, tyder forskning på, at det kan give risiko for nakkebesvær. Sørg gerne for, at der er mulighed for at benytte forskellige arbejdsredskaber som tastatur, mus eller skriveplade, da det giver mulighed for at variere arbejdsstillingen.
     
  4. Hold pauser fra computeren. Prøv så vidt muligt at komme lidt væk fra computeren i løbet af arbejdsdagen – det giver både krop og hjerne mulighed for at slappe af. 
     
  5. Undgå at dobbeltklikke med musen. Når vi dobbeltklikker, spidsbelaster vi muskelfibrene. Flere mus har en særlig knap til dobbeltklik.
     
  6. Træn kroppen. En times træning om ugen kan mindske de fysiske gener ved stillesiddende arbejde betydeligt. Forskerne anbefaler, at kontoransatte kombinerer konditionstræning og balancetræning med styrketræning. Styrketræningen bør have fokus på nakke og skuldre, da det er der, man ofte oplever smerter. Hvorvidt træningen er fordelt på to gange 30 minutter, fem gange 12 minutter eller noget helt tredje, er ikke væsentligt. Ud over færre smerter kan træning også være med til at øge produktiviteten og mindske sygefraværet.
     
  7. Pas på med pillerne. En del af os tager smertestillende medicin, hvis vi får ondt. Men hvis smerterne er vedholdende, og man bliver ved med at dulme dem med piller, risikerer man, både at pillerne stopper med at virke, og at man bliver afhængig.

Kilder: Professor Karen Søgaard og ph.d. Tina Dalager, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet.

Har du hørt om askepotfibrene?

’Askepotfibre’ er en populær betegnelse for de fibre i musklen, der ’står tidligt op, går sent i seng og slider hele dagen’. Det betyder, at de mange fibre, som en muskel består af, altid aktiveres i en bestemt rækkefølge. Selv når musklen er lavt belastet, er det de samme få fibre, der producerer kraften og derfor konstant er højt belastet. Hvis belastningen ikke afbrydes i løbet af arbejdsdagen, kan det på sigt betyde, at fibrene overbelastes og bliver ødelagt.

Kilde: Professor Karen Søgaard, SDU

Vidste du, at...

Hvis man arbejder ved en computer over halvdelen af arbejdstiden, er der langt større risiko for at få besvær i nakke, skulder, underarm, hånd eller håndled, end hvis man højst bruger computer i en fjerdedel af arbejdstiden?

Opdateret 18. feb 2021