Færre løft og mindre plastik på Bispebjerg

Nyheder 24. jun 2019 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Thomas Tolstrup
  • Omkring 7.000 færre sorte plastiksække bliver brugt om året på intensivafdelingen på Bispebjerg Hospital, efter at en gruppe medarbejdere fik en god idé. Ideen har også betydet, at med­arbejderne sparer tre tunge løft per sæk, og sat skub i andre initiativer, der forbedrer miljø og arbejdsmiljø.

Skrevet af: Ida Marie Winge

At arbejdsmiljø og miljø sagtens kan være to sider af samme sag, har kollegaerne på intensivafdelingen på Bispebjerg Hospital bevist. Hvor sorte plastiksække og tunge løft tidligere var en naturlig del af hverdagen, når man skulle af med vaskeklude, emballage og andet skrald, er begge dele i dag reduceret kraftigt.

– Før i tiden stod der stativer med sorte sække i skyllerummet, hvori sundhedspersonalet smed små poser med affald fra stuerne. Når en sæk var fuld, blev den slæbt over til afdelingens skralderum. Med jævne mellemrum kom en portør forbi, løftede sækkene op på en vogn og kørte dem ud i gården. Derude skulle han igen løfte sækkene over i en container for at smide dem ud, forklarer Vivi Riiskjær Jensen, der er social- og sundhedsassistent på intensivafdelingen. 

Containeren holdt flyttedag

Vivi Riiskjær Jensen, en kollega og arbejdsmiljørepræsentanten blev enige om, at det måtte kunne løses smartere. 

– Vi ringede til logistikafdelingen, og det viste sig, at det var muligt at få en grøn container magen til den fra gården ind i skralderummet, siger hun.

I dag skal portøren ikke løfte sækkene, men kan i stedet trille dem ned i gården. Der er nemlig hjul på containeren. Og sundhedspersonalet kan smide de små poser med affald direkte i containeren, så de ikke skal bære de tunge sorte sække. Samtidig sparer afdelingen omkring 10-15 ruller sorte sække med 10 styk i hver om ugen.

– Det giver en indre glæde at være med til at gøre en forskel på afdelingen. Og så betyder det meget, at vi har en ledelse, der er lydhør og god til at tage imod nye ideer, siger hun.

Gør plads til de gode ideer

Tiltaget har banet vej for, at medarbejderne har fundet på en række andre initiativer, som ligeledes sætter fokus på miljø og arbejdsmiljø. Eksempelvis har Vivi Riiskjær Jensen gjort plads i skyllerummet til at sortere plast, metal, elektronik og kanyler. Og for nylig blev det muligt at sortere nogle ting inde på selve stuerne, hvor der er kommet stativer med hjul på, så medarbejderne ikke skal løfte.

Ifølge Grethe Bendixen, der er afdelingssygeplejerske på intensivafdelingen, er det vigtigt, at medarbejderne kan udfolde deres kreativitet og løbe med de ideer, de får. 

– Hvis man som leder lukker ned for ideerne, giver det markant mindre udvikling i afdelingen. Og selvom der kan være en idé, som måske ikke er den bedste, kommer der ofte tre andre, som er helt fantastiske, siger hun og tilføjer:

– Der er også et økonomisk perspektiv. For når man forbinder arbejdsmiljø og miljø, vil det som regel betyde højere effektivitet. 

3 tips til at tænke miljø og arbejds­miljø sammen

  • Lyt til hinandens ideer. Det gælder både medarbejdere og ledelse.
     
  • Gør det enkelt og nemt i hverdagen. Hvis det er besværligt at gøre en indsats, bliver medarbejderne trætte af det – og så bliver det ikke gjort.
     
  • Pas på med at gøre det til et pres. Det skal være sjovt at idéudvikle og finde på gode måder at samtænke arbejdsmiljø og miljø. Hvis nogle ikke vil være med, er det o.k.

     

Kilde: Vivi Riiskjær Jensen, Social og sundhedsassistent

Opdateret 24. feb 2021