Fleksible arbejdstider kan fremme børns søvn

Nyheder 18. jan 2019 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: iStock
  • Børn af mødre med ufleksible arbejdstider sover mindre. Faste rutiner ved sengetid kan dog hjælpe børnene til mere søvn. Det viser et nyt amerikansk studie. 

Et ufleksibelt arbejdsskema kan gøre det svært at få familielogistikken til at gå op. Nu viser et nyt studie fra det amerikanske universitet Penn State, at ufleksible arbejdstider også kan have betydning for, hvor meget søvn familiens yngste får. Studiet undersøger udelukkende mødres arbejdstider.

I studiet har forskerne undersøgt søvnvanerne hos børn, da børnene var henholdsvis fem og ni år gamle, og sammenholdt dem med mødrenes opfattelse af deres egne arbejdstider. Hos mødre, der rapporterede at have ufleksible arbejdstider, sov børnene mindre. Hvis mødrenes skema blev mere fleksibelt undervejs i studiet, resulterede det i, at børnene fik mere søvn.

Sammenhængen var mindre udtalt i de tilfælde, hvor børnene havde faste rutiner ved sengetid, og den opdagelse kan sige noget om, hvordan og hvorfor forældres arbejdstid kan have indflydelse på deres børns søvn, siger professor ved Penn State Universitet Orfeu Buxton, der er en af forskerne bag studiet.

– Rigide og ufleksible arbejdsmønstre påvirker mødrenes mulighed for at sørge for, at deres børn kommer i seng til tiden, og regelmæssige sengetider er afgørende for, at børnene får nok søvn, eftersom det tidspunkt, hvor de skal op og i skole, ligger relativt fast, siger Orfeu Buxton.

Det er dog ikke nødvendigvis kun manglen på mors – eller fars – tilstedeværelse ved sengetid, der påvirker børnenes søvn, når forældrene har ufleksibelt arbejde, påpeger professoren.

– Det er vigtigt at huske, at rigide arbejdskrav er en stressfaktor, og derfor kan dette være en måde, hvorpå arbejdsstress bliver overført til hjemmet og familien, siger han.

Rutiner gør en forskel

Ifølge forskerne viser studiet, at faste rutiner ved sengetid kan hjælpe børn til at få søvn nok. Det må gerne være et ritual bestående af rolige aktiviteter som et bad, tandbørstning og en godnathistorie, der gentager sig hver aften sammen med en af forældrene, siger Orfeu Buxton.

Samtidig opfordrer han og hans kollegaer arbejdsgivere til at hjælpe deres medarbejdere til en bedre balance mellem arbejde og familieliv ved at give så meget fleksibilitet og kontrol over egen arbejdstid som muligt i jobbet.

Læs mere om studiet: ’Maternal Perceived Work Schedule Flexibility Predicts Child Sleep Mediated by Bedtime Routines’.

Opdateret 22. feb 2021