Folkeafstemninger kan påvirke vores engagement på jobbet

Nyheder 12. nov 2018 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Arkiv
  • Virksomheder bør undgå at placere vigtige opgaver i dagene efter en folkeafstemning, viser canadisk studie.

Skrevet af: Ida Marie Winge

Når valgurnerne er blevet fyldt, og stemmesedlerne talt op, kan det for nogle være svært at acceptere, at deres favoritkandidat ikke løb af med sejren. Ny canadisk forskning peger på, at ærgrelsen kan være så stor, at det ligefrem kan påvirke vores arbejdsindsats.

Ifølge forskningsprojektet rapporterede vælgere, der stemte på Hillary Clinton til det amerikanske præsidentvalg i 2016, at de var mindre effektive og engagerede på arbejdet i dagene efter, hun havde tabt til Donald Trump.

– Vores resultater peger på, at arbejdsgivere skal være opmærksomme på, at medarbejderne måske er mindre engagerede i perioden efter en stor begivenhed, som eksempelvis et valg. Derfor kan det være en god idé at undgå at placere vigtige møder og opgaver i dagene efter, siger James Beck, der er psykologiprofessor på det canadiske universitet Waterloo.

Millioner af dollars mistet

I undersøgelsen blev deltagerne bedt om at vurdere, hvor effektive og engagerede de var på jobbet af tre omgange: Ugen før valget, dagen efter valget og ugen efter valget. I ugen før valget var der ingen forskel på Trump og Clinton-vælgerne, men dagen efter oplevede Clinton-vælgerne et stort fald i engagement og effektivitet. Ugen efter stemmesedlerne var talt op, var arbejdsindsatsen tilbage på samme niveau.

– Studiet viser, at effekten var ret kortvarig, og det kan derfor sagtens bare være en dag eller to, man udskyder opgaverne, siger James Beck.

Men selvom medarbejdernes effektivitet og engagement hurtigt vendte tilbage til det ’normale’ niveau, vurderer forskerne, at USA kan have mistet 700 millioner dollars i tabt produktivitet dagen efter valget.

– Perioden efter en stor begivenhed – som eksempelvis et præsidentvalg – kan være præget af usikkerhed, og derfor kan det være godt at være meget tydelig og gennemsigtig, når man kommunikerer beslutninger ud til medarbejderne, siger James Beck.

Dansk forsker: Hav fokus på trivslen hver dag

Mette Mogensen, der er adjunkt og forsker i arbejdsmiljø og ledelse på CBS, mener, det er naturligt, at valg, sportsarrangementer og andre typer private begivenheder påvirker arbejdslivet.

– Livet og dets begivenheder påvirker – på godt og ondt – altid produktiviteten, siger hun.

Men som leder bør man have fokus på medarbejdernes trivsel hver dag og ikke kun efter et valg, mener hun. Derfor skal man passe på med at gennemføre særlige indsatser målrettet perioden efter en folkeafstemning. Det kan nemlig risikere at skygge for, at det altid er en ledelsesopgave at forholde sig til, at medarbejderne er hele mennesker, der også har et liv uden for arbejdspladsen.

– Virksomhederne ansætter ikke kun en dygtig ingeniør eller sygeplejerske. Men også en medarbejder, der går meget op i fodbold, én som er blevet skilt i går, eller én som står på ski og brækker benet på sin ferie, forklarer hun og fortsætter:

– Der er mange andre faktorer som eksempelvis krav i arbejdet og indflydelse, der har langt større betydning for produktiviteten – og ikke mindst for arbejdsmiljøet – end hvem man har stemt på ved et valg. At forestille sig særlige kampagner rettet mod post-valg situationen synes jeg ikke, at der er noget særligt fornuftigt argument for, siger hun.

Kilde: The effect of U.S. presidential elections on work engagement and job performance

Opdateret 16. mar 2021