Forandringer kan sætte medarbejderne under psykisk pres

Nyheder 12. nov 2018 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Colourbox
  • Det kan ikke altid betale sig at sætte gang i en større forandringsproces i virksomheden. Et nyt norsk studie giver et bud på hvorfor.

Skrevet af: Ida Marie Winge

Selvom intentionerne måske er gode, er det ikke altid, at organisationsforandringer går som planlagt. Internationale studier peger på, at to ud af tre større organisationsændringer ikke har den ønskede effekt, men i stedet kan betyde lavere produktivitet og motivation blandt medarbejderne. En mulig årsag kan være, at ændringerne påvirker medarbejdernes psyke, viser et nyt studie fra det norske arbejdsmiljøinstitut STAMI.

I studiet så forskerne på, hvad der sker med medarbejderes psykiske helbred efter, der har været større organisationsændringer eksempelvis på grund af omorganisering eller konkurrenceudsættelse.

Studiet viser, at medarbejderne oftere melder om alvorlige symptomer på angst og depression. Symptomerne kan eksempelvis være håbløshed, ængstelse og udmattelse.

I virksomheder, hvor større organisationsændringer forekom gentagne gange, eller der var forskellige forandringer samtidig, var der endnu større risiko for, at medarbejderne oplevede depressive symptomer.

Støt medarbejderne

Resultaterne viser, at medarbejderne stadig havde det psykisk svært to år efter, ændringen havde fundet sted. Men hvis medarbejderne har kontrol over deres arbejde og får støtte fra ledelse og kolleger, kan det være med til at modvirke de depressive symptomer.

Undersøgelsens data er baseret på svar fra 5.297 personer fra 66 norske virksomheder. Deltagerne svarede på spørgsmål om deres helbred og arbejdsmiljø, og to år efter svarede de på de samme spørgsmål igen.

Kilde: Organizational change and employee mental Health: A prospective multilevel study of the associations between organizational changes and clinically relevant mental distress

Opdateret 16. mar 2021