Karriererådgiver: Husk at holde fri i ferien

Nyheder 24. jun 2019 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Panthermedia
  • Hvis du gerne vil yde dit ypperste på jobbet, er det allervigtigste råd at holde fri i ferien, uanset hvad du beskæftiger dig med. Det siger karriererådgiver Jeanette Svendsen, som gennem årene har samlet en række gode råd til en ferie uden stress.

Feriekufferten er pakket, og arbejdet er sat på pause. Eller er det? Vidensmedarbejderen vil måske lige tjekke mails, telefonere og sende en sms undervejs. Men det er en rigtig dårlig idé, siger karriererådgiver Jeanette Svendsen, Ingeniørforeningen, IDA.

Her har hun arbejdet i ni år, og hvert år gentager hun ferieråd, som er baseret på er­faringer og forskningsbaseret viden inden for psykisk arbejdsmiljø.

– Der er behov for at gentage de gode råd hvert år. Vi har medlemmer, der over tid får voldsomme stresssymptomer, fordi de simpelthen ikke får restitueret, siger hun.

Lederen skal hjælpe

Jeanette Svendsens optik handler det blandt andet om, at der er mulighed for at være online overalt. Mange er meget glade for deres arbejde, og så flyder arbejde og fritid i dag sammen. 

– Vi har også svært ved at finde ud af, hvornår vi har gjort arbejdet godt nok, og hvornår vi er gode nok. Det betyder, at vi måske sætter os ved computeren om aftenen eller i ferien. Her har arbejdsgiveren en vigtig rolle i at definere grænser og kutyme, og hvornår nok er godt nok, så vi kan slukke computeren og holde fri med god samvittighed, siger hun. 

Bedre resultater af fridage

Et meget kontant budskab, som de fleste kan forholde sig til, er ifølge Jeanette Svendsen, at restitution og præstation går hånd i hånd, som vi kender det fra sportens verden.

– For en maratonløber er restitution lige så vigtigt som at træne. På samme måde skal vidensarbejdere tænke på, at hvis de skal præstere optimalt, så skal hjernen have fred og ro i ferien. De kan for eksempel have gavn af at bruge sig selv fysisk, siger hun. Restitution som eksempelvis en gåtur eller leg med børnene er også med til at bringe positive følelser i spil.

– Det kan gøre os mentalt mere ro­buste og skærme os mod stress. Hvis arbejdslivet er det eneste vigtige for os her i tilværelsen, risikerer vi, at vores 

liv på sigt bliver fattigere, fordi vi ikke har fået vedligeholdt de nære sociale re­lationer. Det gør os sårbare og en­somme. Så brug ferien til at sætte fokus på alt det andet, der er vigtigt i livet. På den måde kan du komme tilbage til jobbet fuld af god energi og engagement, mener Jeanette Svendsen.

5 tips til ferie uden stress

  1. Planlæg dig til ro i maven: Alle opgaver er ikke lige vigtige. Få overblik over, hvad der skal løses før ferien, og hvad der kan skubbes til efter ferien. Prioriter!
     
  2. Få afklaring – også med chefen: Inddrag chefen, hvis du ikke kan nå vigtige opgaver inden ferien; det kan være, de skal uddelegeres. 
     
  3. Brug dit autosvar: Husk også at kom­munikere tydeligt ud på dit autosvar og på mail internt i organisationen, hvornår ferien begynder og slutter.
     
  4. Afsæt første og sidste arbejdsdag til dig selv: Afsæt den sidste arbejdsdag før ferien, så du kan få ryddet op på skrivebordet og i indbakken. Afsæt også den første dag efter ferien til at komme i gang med de opgaver, du planlagde før ferien. Et godt fif er, at første uge bliver kort, så det bliver en blød start.
     
  5. Undlad at være online: Kan det ikke lade sig gøre, så skal du aftale med kollegaerne, præcis hvornår du er online, så du ikke skal bruge hele ferien på at tjekke dine mails eller telefonen.
     

- Jeanette Svendsen.

Opdateret 24. feb 2021