Kræft kan ændre vores syn på jobbet

Nyheder 15. feb 2019 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Arkivfoto
  • Når man overlever kræft, kan det betyde, at man tager arbejdslivet op til revision, viser nyt studie.

Skrevet af: Ida Marie Winge

Et jobmæssigt sporskifte, mindre stress eller et ønske om at skrue på arbejdstiden. Det kan være overvejelser, som fylder, når man har været syg med kræft, viser et nyt studie fra REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation, Syddansk Universitet.

I studiet interviewede forskere 32 personer, der havde overlevet kræft. Mange gav udtryk for, at sygdommen havde ændret deres syn på arbejdet.

– Det var tydeligt, at folk tog deres arbejdsliv op til revision. En del fortalte, at arbejdet stadig var vigtigt, men at det ikke var lige så vigtigt som tidligere. For eksempel ville de ikke have ’samme stress på som tidligere’, siger Jan Tofte. Han er socialrådgiver og leder af forløb med erhvervsaktive kræftpatienter hos REHPA i Nyborg, og han har været med til at gennemføre studiet. 

Kort om kræft og arbejde 

  • 42.779 personer blev diagnosticeret med kræft i Danmark i 2017. En tredjedel var i den erhvervsaktive alder (her defineret som 15-64 år).
     
  • Antallet af personer i den erhvervsaktive alder, der får diagnosticeret kræft, har stort ikke ændret sig siden 2011.
     
  • 6 ud af 10 danskere, der får stillet en kræftdiagnose, overlever deres sygdom i fem år eller mere.
     
  • Om man vender tilbage til arbejdet afhænger af en række faktorer, blandt andet kræfttype, kræftbehandling, og hvilken type arbejde man har. 

     

Kilde: Cancerregisteret og REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation 

 Krav på jobbet bekymrer

Blandt de interviewede var der også mange, som var bekymrede for, om de fortsat kunne klare opgaverne på arbejdet.

– De var voldsomt trætte og havde hukommelsesproblemer. Det gjorde, at de følte, det slet ikke hang sammen, at de skulle kunne passe deres job. Et eksempel var en person, der var ansat i sundhedsvæsenet og var bekymret for, om hun kom til at lave fatale fejl, når hun skulle give medicin, siger Jan Tofte. 

Enkelte fortalte dog også, at sygdommen havde gjort det tydeligt, at de var landet på den rigtige hylde. Eksempelvis sagde en kvinde, der havde oplevet at blive erklæret uhelbredeligt syg: ”Hvis jeg ikke vidste, hvor meget, jeg elskede mit job før, så har jeg helt bestemt fundet ud af det nu”. 

Vigtigt med fleksibilitet

Ifølge Jan Tofte kan det være svært at lave nagelfaste regler for, hvordan arbejdspladsen skal agere, når en medarbejder kommer tilbage efter alvorlig sygdom, da det kan være meget forskelligt, hvordan vedkommende har det.

– Men overordnet set er det vigtigt, at arbejdspladsen er så fleksibel som muligt og åben for at lave aftaler i forhold til arbejdstid, arbejdsmængde og typen af arbejdsopgaver. Ofte vil det være godt, at medarbejderen i den første tid han/hun er tilbage på arbejdspladsen, får arbejdsopgaver, som vedkommende føler sig sikker på, samt at vedkommende undgår at have for mange bolde i luften og lader være med at tage konfliktfyldte opgaver, siger han. 

Om undersøgelsen af kræftpatienter

I studiet indgår seks fokusgruppeinterviews med personer, der har overlevet kræft. Personerne var på et fem-dages rehabilitationsophold hos REHPA.  REHPA er et nationalt videncenter, der blandt andet gennemfører rehabiliteringsophold for kræftpatienter og andre med livstruende sygdomme. Læs mere på www.rehpa.dk.

’Cancer survivors on the process of returning to work: a Danish focus group study’

Opdateret 1. mar 2021