Lav ledelseskvalitet er forbundet med risiko for langtidssygefravær

Nyheder 15. mar 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Panthermedia
  • Medarbejdere, som rapporterer lav grad af ledelseskvalitet på deres arbejde, har en øget risiko for langtidssygefravær. Det viser analyser gennemført af forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

     

Hvilken indflydelse har ledelseskvalitet på medarbejdernes sygefravær?

Det har en forskergruppe fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) nu undersøgt i
et nyt forskningsprojekt. Forskerne så på sammenhængen mellem langtidssygefravær (fravær over seks uger) og oplevelsen af lav ledelseskvalitet blandt 53.000 medarbejdere uden tidligere perioder med langtidssygefravær.

– Det, vi gjorde, var at analysere, om risikoen for langtidssygefravær var forskellig blandt erhvervsaktive med høj og lav grad af selvrapporteret ledelseskvalitet, samt om en sammenhæng mellem ledelseskvalitet og langtidssygefravær var forskellig blandt mænd og kvinder, i forskellige aldersgrupper og uddannelsesgrupper og blandt privat og offentligt ansatte, forklarer Jeppe Karl Sørensen, ph.d.-stipendiat på NFA.

Begrebet ledelseskvalitet er relateret til specifikke handlinger eller adfærdsmønstre blandt lederne i forhold til medarbejderne. Det omfatter lederens evne til for eksempel at vejlede, anerkende, løse konflikter og støtte ansattes udviklingsmuligheder.

– Resultaterne af analyserne viste, at risikoen for langtidssygefravær inden for 12 måneder blandt erhvervsaktive, som rapporterede lav ledelseskvalitet, var 1,6 gange større i forhold til erhvervsaktive med høj ledelseskvalitet. Vi fandt også, at det gjaldt for alle de undersøgte grupper. Det vil sige, at der var en øget risiko blandt mænd og kvinder i alle aldersgrupper, i alle uddannelsesgrupper og blandt både privat og offentligt ansatte, fortæller Jeppe Karl Sørensen.

Arbejdsrelateret belastning

– Lav ledelseskvalitet antages at være en arbejdsrelateret belastning, der kan påvirke både medarbejdernes trivsel og helbred negativt, forklarer Mads Nordentoft, postdoc på NFA.

– Modsat kan høj ledelseskvalitet antages at være en ressource i arbejdet, der kan mindske effekten af andre negative forhold i arbejdsmiljøet, for eksempel negative handlinger såsom konflikter og mobning.

Vores analyser viste også, at en ændring fra høj til lav ledelseskvalitet var forbundet med en øget risiko for langtidssygefravær, i modsætning til hvis man oplevede et konstant højt niveau af ledelseskvalitet, fortæller Mads Nordentoft.

Ifølge forskerne understøtter deres resultater, at hvis man ønsker at nedbringe og forebygge sygefravær, kan det være relevant at se nærmere på ledelseskvaliteten.
Det er data fra undersøgelsen Arbejdsmiljø og Helbred 2012, 2014 og 2016, som ligger til grund for analyserne.

This describes the image


 

Opdateret 16. mar 2021