Ny app har dokumenteret effekt på rygsmerter

Nyheder 13. sep 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: selfback.dk
  • En ny forskningsbaseret app, selfBACK, tilbyder skræddersyet hjælp mod rygsmerter med udgangspunkt i kunstig intelligens.

  • Det kan være fremtidens løsning på et stort samfundsøkonomisk problem, mener forskere fra NFA.

Ondt i ryggen er en af de mest udbredte årsager til sygemeldinger og nedsat livskvalitet i Danmark. Beregninger fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at muskel-skelet-besvær koster samfundet mere end 18 milliarder kroner om året, og her er ikke indregnet tab af produktivitet og kvalitet i arbejdet eller omkostninger til private virksomheder.

Forskere mener, at en ny app, selfBACK, der er baseret på kunstig intelligens, har potentiale til at blive en af fremtidens nye, bæredygtige løsninger.

Brugere af selfBACK-appen havde 32 procent højere sandsynlighed for bedring af deres rygsmerter sammenlignet med brugere, der fik traditionel behandling, viser et studie udført i Danmark og Norge.

En skræddersyet løsning til lige netop dig

Appen sender hver uge individuelt tilpasset støtte i form af viden, skræddersyede råd og træningsprogrammer genereret ud fra data fra både brugeren selv og andre personer i samme situation.

– Et af de store problemer i den måde, vi behandler smerter på i dag er, at vi giver de samme råd til alle. Men der er stor forskel på, hvad man har brug for, afhængigt af både krop (for eksempel fysisk form, højde og vægt), alder, jobtype, og hvilke belastninger, man har. Og her kan kunstig intelligens være vejen frem, fordi det bliver muligt at beregne en skræddersyet løsning lige netop til dig på baggrund af et stort datamateriale, siger seniorforsker Charlotte Diana Nørregaard Rasmussen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Samtidig kan en appløsning med kunstig intelligens sikre, at det er nemt at nå ud til medarbejdere på små og mellemstore virksomheder. Ligesom store befolkningsgrupper i mange lande får adgang til den nyeste evidensbaserede viden og individuelt tilpassede råd på en billig og effektiv måde.

Bygger på den bedste videnskabelige evidens

– Mange går til fysioterapeut og kiropraktor og får måske et træningsprogram, men det kan være svært at holde fast i at få det gjort. SelfBACK-appen er ligesom en ven i lommen, der sender remindere og vigtig viden, og man kan se øvelserne igen på video, når det passer en. På den måde får man støtte til at tage del i behandlingen og huske den mellem besøgene hos kiropraktor eller fysioterapeut, fortæller ph.d.-stipendiat Malene Jagd Svendsen, NFA, som er en af de involverede forskere.

SelfBACK handler meget om det enkelte individ, men forskerne håber at få mulighed for at videreudvikle appen, så den også kommer til at indeholde noget om, hvad man kan gøre på arbejdspladsen. Konkret håber de at kunne videreudvikle et lignende evidensbaseret værktøj baseret på kunstig intelligens til arbejdspladsen, som kan give viden og konkret skræddersyede råd til både medarbejdere og ledere.

Om selfback-projektet

Fem år og 50 millioner fra EU

  • selfBACK er udviklet på baggrund af kliniske retningslinjer i et stort europæisk forskningsprojekt og er efterfølgende blevet testet blandt 461 brugere i Norge og Danmark med gode resultater.
  • Det vides endnu ikke, hvornår appen kommer på markedet i en kommerciel udgave, så alle har mulighed for at bruge den. Hvis man gerne vil have en besked, kan man skrive sig op til at modtage mere information på selfback.tradeexpansion.com
  • Partnere i projektet er Syddansk Universitet (DK), Robert Gordon University (UK), Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NO), University of Glasgow (UK), Health Leads (NL) og Trade eXpansion (DK).