Ny tjekliste hjælper med Covid-19-sikkerheden

Nyheder 8. feb 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø 
 • Med en ny tjekliste i appen Safety Observer kan virksomheder dokumentere og vurdere deres Covid-19-sikkerhedstiltag. Listen er udviklet af forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og kan bruges i de fleste brancher.

Er der tydelig skiltning, så medarbejderne ved, hvor mange de må være i mødelokalet? Fungerer ventilationen korrekt? Er håndspritdispenserne fyldt op?

Sådan lyder nogle af punkterne i en ny Covid-19-tjekliste, som NFA-forskere har udviklet til appen Safety Observer. Appen er et runderingsværktøj, der hjælper virksomheder med at indsamle oplysninger om arbejdsmiljørisici på arbejdspladsen. Den nye tjekliste er et skema i appen, der gør det muligt at lave runderinger med fokus på Covid-19-tiltag.

– Med Covid-19-skemaet kan virksomheden dokumentere sine Covid-19-tiltag inden for eksempelvis kommunikation og skiltning, tekniske foranstaltninger, hygiejneudstyr, personlig afstand og værnemidler i henhold til lokale retningslinjer, fortæller seniorforsker på NFA Pete Kines, der har stået i spidsen for udvikling af både appen og det nye skema.

Afrapportering med det samme

Virksomheden kan bruge skemaet til løbende – for eksempel ugentligt eller månedligt – at registrere både korrekte og mangelfulde Covid-19-tiltag på arbejdspladsen. Når tiltagene er dokumenteret i appen med observationer (og eventuelt noter og fotos), bliver der genereret en rapport med et 'Covid-19-sikkerhedsindeks', som kan følges over tid. Rapporten kan ses i appen og bliver samtidig sendt til ens mail.

– På den måde kan skemaet indgå som et supplement til virksomhedernes proaktive og forebyggende arbejdsmiljøarbejde i forbindelse med Covid-19. Det vil kunne bruges i de fleste brancher, og virksomhederne kan selv tilpasse skemaet med branchespecifikke tiltag i for eksempel slagterier, restauranter, landbrug, hospitaler og byggeri, siger Pete Kines. 

Om Safety Observer og Covid-19-tjeklisten

 • Safety Observer er et digitalt runderingsværktøj, der giver et øjebliksbillede af sikkerhedsniveauet på en arbejdsplads. Appen har eksisteret siden 2017 og er tænkt som et supplement til virksomheders øvrige forebyggende arbejdsmiljøarbejde. 
   
 • Covid-19-tjeklisten findes i appen på både dansk og engelsk og kan tilpasses med branchespecifikke tiltag.
   
 • Tjeklisten er udviklet af NFA i samarbejde med Arbejdsmedicinsk Klinik Herning. Der er taget udgangspunkt i Covid-19-materialer fra blandt andet Sundhedsstyrelsen, Arbejdstilsynet, Statens Serum Institut, EU-OSHA og NIOSH-USA – og NFA har været i dialog med Sundhedsstyrelsen om indholdet.
   
 • Læs mere om Safety Observer på nfa.dk/safetyobserver
   
 • Hent appen gratis på Google Play og Apple App Store.
Opdateret 23. apr 2021