Nyt projekt undersøger­ trivsel og arbejdsfælles­skaber under Covid-19-krisen

Nyheder 18. maj 2020 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: PantherMedia 
  • Arbejdsfællesskaberne og arbejds­miljøet kan blive udfordret under Covid-19-krisen. Et nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvordan ledere og medarbejdere understøtter trivsel og opgaveløsning i en ekstraordinær situation.
     

Fra den ene dag til den anden har Covid-19-krisen vendt op og ned på både ledere og medarbejderes arbejdsliv og liv i al almindelighed. Det kan have konsekvenser for trivslen og samarbejdet på arbejdspladserne. Ligesom ledere og medarbejdere kan have brug for at udvikle nye og ukendte samarbejdsformer for at løse arbejdsopgaverne.

– Fra tidligere forskning ved vi, at ledere og kolleger har en stor betydning for trivslen og den mentale sundhed. Men hvilken rolle spiller arbejdsfællesskabet i en ekstraordinær situation som den, vi ser nu? Hvilke konkrete leder- og kollegahandlinger gør en positiv eller negativ forskel, og har man lært noget, som kan overføres til mere normale forhold efter Covid-19-krisen? Det er noget af det, vi gerne vil blive klogere på, siger postdoc Malene Friis Andersen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Vær med til at skabe ny viden

Projektet vil gennem interview med 50 ledere og 50 medarbejdere ansat i private virksomheder undersøge, hvordan ledere og medarbejderes mentale sundhed og opgaveløsning påvirkes under Covid-19-krisen. Både dem, der arbejder på distancen, og dem, der møder ind som vanligt på arbejdspladsen – i en forandret verden. 

– Vi har akut brug for ny forskning, der kan gøre os klogere på, hvordan vi opretholder både trivsel og kvalificeret opgaveløsning. Vi håber, at den viden og de red­skaber, vi udvikler i projektet, kan få ledere og medarbejdere til at stå stærkere fremover. 
Malene Friis Andersen, postdoc, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø 

Projektet er finansieret af Velliv Foreningen, der har støttet projektet 
med 2,5 millioner kroner.

Opdateret 18. feb 2021