Sikkert arbejde for unge kræver en voksen indsats

Nyheder 9. dec 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Shutterstock
  • Arbejdspladserne skal sætte ind i forhold til det samlede arbejdsmiljø, hvis de vil forbedre sikkerheden for unge medarbejdere, konkluderer ny forskning.

Unge under 30 har 60-70 procent højere risiko for arbejdsulykker end deres ældre kolleger. Med den statistik er det nærliggende at tro, at løsningen på problemet er bedre oplæring af de unge elever og lærlinge. 


Men oplæring i arbejdet er ikke nok. Selv med frisk viden om arbejdsmiljø og sikkerhed i baghovedet vil de unge nemlig lynhurtigt tilpasse sig arbejdspladsens eksisterende praksis – også når den praksis ikke stemmer overens med sikkerhedsreglerne. Sådan lyder konklusionen fra et forskningsprojekt, der har fulgt en række unge de tre første måneder på deres nye arbejdsplads. Projekt er ledet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i samarbejde med Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Herning, og Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet.


Forskerne bag undersøgelsen fulgte 33 unge i deres arbejde som elever, lærlinge, medhjælpere og vikarer i ældreplejen, detailhandlen og metalindustrien. Forskerne observerede arbejdet i flere dage og gennemførte kvalitative interview med de unge, deres kolleger og ledere.

Med eller uden palleløfter?

Resultaterne viser, at de unge i høj grad bliver præget af den måde, kollegerne arbejder på, uanset om det er sikkert eller usikkert. Det er med andre ord i praksis vigtigere for de unge at være gode kolleger og 'passe ind' end at udføre opgaverne sikkerhedsmæssigt korrekt. Endvidere viser forskernes observationer, at vaner, tidspres og økonomiske faktorer kan blive barrierer for de unges sikkerhed.


– For eksempel løser den erfarne medarbejder måske en opgave uden brug af palleløfter, fordi det er hurtigere. Den praksis kopierer den unge medarbejder, også selvom det ikke føles trygt med den ekstra belastning, fortæller seniorforsker Regine Grytnes fra universitetsklinikken Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Herning. 


Seniorforskeren understreger, at det vil kræve en indsats, der inddrager alle medarbejdere på arbejdspladsen, hvis man ønsker at forbedre arbejdsmiljøet for de unge. 

Erhvervsskolerne kan også spille en vigtig rolle

Seniorforsker Johnny Dyreborg fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har været leder på forskningsprojektet. Han ønsker sig helt generelt et stærkere fokus på erhvervsskoleelevernes trivsel. Samtidig har han et konkret forslag til, hvor kommende indsatser og forskning kan sætte ind.


– Jeg kan godt have en drøm om, at erhvervsskolerne får lov til at spille en større rolle for de unges sikkerhed på lærepladserne. Erfaringer fra Sverige viser, at når skolerne bliver brobyggere mellem de unges uddannelse og deres arbejdsmiljø, bidrager det til et mere sikkert arbejdsmiljø for de unge, siger Johnny Dyreborg.

Kilde:
‘Safety learning among young newly employed workers in three sectors: A challenge to the assumed order of things’. 
Doi: 10.1016/j.ssci.2021.105417

 

Opdateret 24. maj 2022