Små virksomheder: Fortæl os, hvad vi skal gøre

Nyheder 13. aug 2018 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Thomas Tolstrup
  • Målrettet støtte i form af konkrete løsninger på arbejdsmiljøproblemer, der samtidig kan være en del af den daglige drift. Det er i særlig grad noget, som små virksomheder efterspørger, viser ny forskning. 

Fortæl os, hvordan vi løser problemerne, og ikke hvordan vi måler dem. Det er et klart ønske fra de små virksomheder i Europa. De har ofte få ressourcer, er økonomisk pressede og har kun én ejerleder, der skal overskue det hele på en gang. Og arbejdsmiljø står ikke altid øverst på listen. I forskningsprojektet Safety and Health in Micro and Small Enterprises in the EU (Sesame) har forskere undersøgt udfordringerne i 162 mikro- og små virksomheder, og hvad man kan gøre for at støtte dem. Resultaterne blev fremlagt og diskuteret på en konference i Bruxelles den 19. juni i år.

Få tilbud til små virksomheder

Hvis man vil forbedre arbejdsmiljøet hos de små virksomheder, er der behov for at tænke nyt og anderledes, mener Peter Hasle, professor på Aalborg Universitet, der er en af forskerne bag det europæiske forskningsprojekt. Projektet har blandt andet indsamlet gode eksempler fra 9 europæiske lande. I Danmark er der kun få specifikke tilbud rettet mod små virksomheder, og det er ærgerligt, mener Peter Hasle.

– Vi skal især huske, at økonomi spiller en kæmpestor rolle for de små virksomheder. Det giver en skævhed, at de små skal betale den samme pris for arbejdsmiljørådgivningen som de store, siger han og fortsætter:

– En lille virksomhed med få ansatte betaler forholdsmæssigt mere per medarbejder end større virksomheder for at få hjælp til at løse det samme problem. Det vil i mange tilfælde betyde, at de små vælger rådgivningen helt fra. Det gode eksempel, der ofte bliver fremhævet er BAMBUS, Byggeriets Arbejdsmiljøbus.

– Her har partnerne i byggeriet finansieret en ordning, der kører ud og giver målrettet og gratis rådgivning til byggebranchen. Den slags burde vi også have i andre brancher, mener Peter Hasle. 

Fem indsatsområder

Forskere har fundet frem til fem indsatsområder, der kan støtte små virksomheder.
 

  1. Skræddersyede indsatser Indsatserne skal være tilpasset særligt til branchen. Glarmesteren har ikke brug for at vide hvordan man generelt forebygger ulykker, men hvordan glarmestre forebygger ulykker.
     
  2. Indsatser skal gavne forretningen De små ejerledervirksomheder har typisk nok at gøre med at tage sig af forretningen, derfor bør indsatser tænkes ind i de øvrige opgaver, og ikke bare være en ekstra opgave oveni alt det andet.
     
  3. Fokuser på hvordan man løser og ikke hvordan man finder ud af De små virksomheder har ikke mulighed for at lave store forkromede risikovurderinger, de skal have hjælp til at løse problemerne, helt konkret og her og nu.
     
  4. Det skal være billigt Budgettet til at lave arbejdsmiljøindsatser er typisk ikke særlig stort i de små virksomheder, derfor skal det være nemt, og der skal ikke være en masse omkostninger forbundet med det. 
     
  5. Personlig kontakt batter Direkte face-to-face kontakt er ofte den foretrukne kommunikationsform, men også den dyreste. Derfor bør man overveje, om man må bruge andre af de personer, de små virksomheder er i kontakt med, til at bære budskabet ud, eksempelvis revisorer eller leverandører. 

     

Kilde: Forskningsprojektet Safety and Health in Micro and Small Enterprises in the EU (Sesame) 

 Behov for målrettet støtte

Der er flere muligheder for at få inspiration fra andre europæiske lande og deres måde at organisere støtten til små virksomheder, mener Peter Hasle.

– Flere steder har man eksempelvis forsikringsbaserede systemer, der giver adgang til gratis arbejdsmiljørådgivning, betalt via den obligatoriske arbejdsgiverforsikring. Det skaber en naturlig omfordeling til fordel for de små.

I Sverige har man i mange år kørt med såkaldte regionale arbejdsmiljørepræsentanter, der er baseret på aftaler mellem fagforeningerne og arbejdsgiverne og finansieret af både parterne og staten. Den ordning har vist sig meget effektiv til at nå ud til de små virksomheder med praktiske løsninger på arbejdsmiljøspørgsmål. Det er ifølge Peter Hasle også en stor fordel for de små virksomheder, der enten ikke har krav om at få valgt en arbejdsmiljørepræsentant eller svært ved at finde interesserede medarbejdere. 

Læs mere

  • Læs mere i rapporten Safety and health in micro and small enterprises in the EU: from policy to practice Description of good examples
     
  • Læs mere om forskningsprojektet Sesame på www.osha.europa.eu – søg på Sesame
Opdateret 25. mar 2021