Arbejdsmiljøet i bygge- og anlægsbranchen

TEMA: Bygge- og anlægsbranchen 15. mar 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Thomas Tolstrup

Bygge- og anlægsbranchen beskæftigede ifølge Danmarks Statistik 174.416 personer ved udgangen af 2. kvartal 2020. Branchen udgør dermed cirka seks procent af den danske arbejdsstyrke. Det er en branche, der er præget af fysisk hårdt arbejde, belastende arbejdsstillinger, arbejde med tungt maskineri og arbejde i højden. Det er også en branche med en relativt stor risiko for arbejdsulykker, og derfor er der et behov for et stærkt fokus på sikkerhed i arbejdet.

Tal fra Arbejdstilsynet (2018) viser, at 13 procent af de anmeldte arbejdsulykker i Danmark sker i bygge- og anlægsbranchen, selv om branchen kun udgør seks procent af de beskæftigede.

Tunge løft og dårlige arbejdsstillinger

Tunge løft, dårlige arbejdsstillinger, træk og skub og manuel håndtering af materialer forekommer hyppigere i bygge- og anlægsbranchen end i andre brancher. Det fremgår af den seneste 'Arbejdsmiljø og Helbred’ undersøgelse (AH 2018), som også viser, at arbejde med vredet eller foroverbøjet ryg i løbet af en arbejdsdag forekommer hyppigt.

Dette indebærer en øget risiko for at udvikle smerter i muskler og led. Gentagne forskningsresultater viser en sammenhæng mellem løftearbejde og smerter i nakke, skulder, arm og ryg samt slidgigt i hoften. Ligesom der er fundet sammenhæng mellem træk og skub under arbejde og skuldersmerter samt sammenhæng mellem foroverbøjet og/eller vredet ryg og lænderygsmerter, som forstærkes ved løft af byrder.

Dette tema præsenterer et udpluk af de vigtigste forskningsresultater om ulykker i bygge- og anlægsbranchen. Det handler blandt andet om, hvordan medarbejderne kan inddrages i at finde løsninger, om ergonomiske indsatser, målinger af fysisk arbejdsbelastning, om hvordan man kan tænke sikkerhed ind helt fra den projekterende fase, og om hvordan flere og flere forskningsprojekter gennemføres i tæt samarbejde med bygge- og anlægsbranchen.

Læs også NFA’s temanyhedsbrev om arbejdsmiljø i bygge- og anlægsbranchen på nfa.dk

Opdateret 15. mar 2021