Angst for smerter øger risikoen for sygefravær

TEMA: Smerter på job 12. nov 2018 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Colourbox
  • Beskæftigede, der er bange for deres smerter og frygter, at bevægelse vil gøre smerterne værre, har øget risiko for langtidssygefravær. Det viser et nyt studie.

Fear avoidance er et begreb, der bruges i forskningen til at beskrive overbevisninger og adfærd, som opstår, når man frygter sine smerter og tror, at bevægelse vil forværre dem. Et nyt studie fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har undersøgt niveauet af fear avoidance hos beskæftigede med smerter  og sammenholdt det med registerbaserede oplysninger om sygefravær. Studiet viser, at beskæftigede med et højt niveau af fear avoidance har markant øget risiko for langtidssygefravær, fortæller professor på NFA Lars L. Andersen, der har stået i spidsen for studiet.

– Selv når vi tager højde for, hvor de beskæftigede har ondt, hvor ondt de har, deres køn, alder, rygevaner, BMI, kronisk sygdom og niveauet af aktivitet i job og fritid, kan vi se, at en høj grad af fear avoi dance øger risikoen for langtidssygefravær. Der er heller ikke signifikant forskel på, om man har stillesiddende eller fysisk hårdt arbejde. Det er hos hele den arbejdende befolkning, at de tanker, man har om sine smerter, har betydning for risikoen for at blive langtidssygemeldt, siger Lars L. Andersen.

Fysisk træning kan hjælpe folk til at få det bedre i musklerne og samtidig få mere positive tanker om bevægelse og smerter, fordi de oplever, at bevægelse faktisk kan hjælpe. 

                  - Lars L. Andersen, professor, NFA

Undgår bevægelse på jobbet

En sandsynlig årsag til den øgede risiko for fravær er ifølge forskerne, at frygten for smerter og bevægelse også gælder bevægelse på jobbet. 

– Selv dem, der har et stillesiddende arbejde, vil skulle bevæge sig i forbindelse med jobbet. Man skal bevæge sig hen til arbejdspladsen, og der kan være forventning om, at man deltager i møder. Hvis man tænker, ’det er ikke så godt at bevæge mig nu, hvor jeg har ondt, jeg må hellere hvile mig’, så kan konsekvensen være, at man melder sig syg, siger Lars L. Andersen. 

Det er dog kun i sjældne tilfælde en god ide at undgå bevægelse, når man har smerter i muskler og led, forklarer professoren: 

– I de fleste tilfælde er der ikke noget, der tyder på, at man får det bedre af at ligge på sofaen eller i sengen, når man har ondt. Tværtimod kan det have negative konsekvenser på sigt. Dermed ikke sagt, at man ikke kan have brug for nogle dage derhjemme ved akut opståede smerter, men oftest vil det mest gavnlige være at vende tilbage til arbejdet så hurtigt som muligt.

Fear avoidance kan sænkes

Arbejdspladserne opfordres til at arbejde med indsatser, der kan sænke niveauet af fear avoidance. Det kan man gøre på flere forskellige videnskabeligt dokumenterede måder, fortæller Lars L. Andersen. 

– Dels kan fysisk træning hjælpe folk til at få det bedre i musklerne og samtidig få mere positive tanker om bevægelse og smerter, fordi de oplever, at bevægelse faktisk kan hjælpe. Dels kan man gennem information om smerter give folk en mere positiv holdning og dermed sænke niveauet af fear avoidance, siger han.

Fear Avoidance – fakta om studiet

  • De beskæftigede i studiet havde smerter i mindst et af områderne ’lænderyg’, ’nakke-skuldre’ og ’arm-hånd’.
     
  • Cirka hver tiende beskæftigede havde et højt niveau af fear avoidance. For dem var risikoen for langtidssygefravær øget med 48 procent i forhold til gennemsnittet.
     
  • Over en periode på to år havde 10 procent af hele gruppen haft langtidssygefravær

 

Kilde: Fear Avoidance Beliefs and Risk of Long-Term Sickness Absence: Prospective Cohort Study among Workers with Musculoskeletal Pain 

Opdateret 16. mar 2021