Netto: Pas på dig selv og dine kolleger

TEMA: Unges arbejdsmiljø 13. aug 2018 - 4 min læsetid
This describes the image
Foto: Simon Caspersen / Buro Jantzen
 • Nyansatte i Nettos butikker introduceres grundigt i, hvordan de får et sikkert og sundt fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Butikschefen i Herlev interesserer sig også for, hvordan medarbejderne trives uden for arbejdstiden.

Mukhtar Elmi har været butikschef for Netto, der ligger på Herlev Hovedgade i BGI-centeret, siden begyndelsen af året. Og efter en måned på den post besluttede han at indføre et ekstra punkt på de ugentlige teammøder med fokus på trivsel.

Her har medarbejderne mulighed for at fortælle deres 31 kolleger, hvordan de har det hjemme såvel som på jobbet.

– Hvis man er ny, kan det være svært at åbne sig i forhold til sine kollegaer. Derfor fortæller jeg også altid lidt om, hvordan jeg selv har det. At jeg måske har haft en lang arbejdsuge, og det har min kæreste været lidt sur over. På den måde viser jeg, at private problemer ikke behøver at blive parkeret ved indgangen til butikken, siger butikschef Mukhtar Elmi.

Denne interesse bliver værdsat af den 17-årige gymnasieelev Hivay Atici, der har været ansat i butikken i et år. Hun siger:

– Det er ikke kun på møderne, at vi kan tale om ting, der går os på. Mukhtar spørger os jævnligt, når vi mødes i butikken, hvordan vi har det med kolleger og kunder, men også hvordan det går derhjemme. Det betyder rigtig meget at have en chef, der ser på en som et helt menneske. Man bliver glad og tryg ved at gå på arbejde.

For Mukhtar Elmi er det et naturligt fokus, som han bygger på sine mange år i Netto. Otte år i alt, hvoraf de fire er som chef i forskellige Netto-butikker:

– Et personligt problem kan fylde rigtig meget. Det kan være en stor lettelse bare at få det sagt højt. Jeg kan måske ikke løse det, men jeg kan lytte. Og jeg kan for eksempel tænke, at vedkommende nok ikke skal sidde i kassen i dag, så finder jeg på andre opgaver.

Vi får typisk nye unge medarbejdere under 18 år hver 3. måned. Det er ofte deres første møde med arbejdsmarkedet, derfor er der rigtig meget, de skal lære og vænne sig til.

             - Mukhtar Elmi, butikschef i Netto 

Alle har et ansvar 

Når de nyansatte bliver introduceret til arbejdsmiljøet i Netto, foregår det sammen med butikschefen. Her gennemgår han en Netto Care-tjekliste, som er udarbejdet centralt. Den har overskriften ´Pas på dig selv og dine kollegaer’. 

– Vi får typisk nye unge medarbejdere under 18 år hver 3. måned. Det er ofte deres første møde med arbejdsmarkedet, derfor er der rigtig meget, de skal lære og vænne sig til. Selv om de bærer et skilt, der fortæller, at de er nyansatte, taler kunderne ikke altid lige pænt, hvis de begår en fejl. Det kan virke skræmmende, siger Mukhtar Elmi og fortsætter: 

– I forbindelse med instruktion til jobbet taler vi meget med dem om, at de ikke skal tage den slags personligt. I de situationer skal de tilkalde en leder, der så tager sig af de utilfredse kunder, siger han og tilføjer, at hvis ikke Netto vægtede at introducere de unge og nyansatte med stor grundighed, ville konsekvensen blive en ringere arbejdskraft og en hyppig udskiftning. 

Han pointerer, at såvel det psykiske som det fysiske arbejdsmiljø overordnet set er chefens ansvar. 

– Min erfaring er, at selv om man er over 18 år, er der løbende behov for, at vi passer på dem. Mange er i god form, og så tænker de måske ’Jeg snupper lige to kasser sodavand på en gang, det sker der ikke noget ved’. Når jeg ser det, får de straks besked på, at reglerne er for alle – og de skal overholdes. Så må de gå flere gange eller bruge en vogn, siger Mukhtar Elmi. 

– Jeg har oplevet kolleger, der havde for travlt til at overholde reglerne. De er så endt med en dårlig ryg og en sygemelding. 

Hivay Atici indskyder, at medarbejderne også selv har et ansvar: 

– Min strategi er at undgå arbejdsskader. Derfor passer jeg ekstra godt på mig selv. Jeg bruger for eksempel lidt tid på at indstille stolen korrekt ved kassen, ligesom jeg er yderst påpasselig med tunge løft. Det betyder ofte, at jeg går flere gange for ikke at blive belastet. Jeg vil ikke risikere at få en dårlig ryg, ondt i arme, skuldre og nakke, så hellere gå en ekstra gang. Jeg er her for at arbejde, og hvis jeg ikke passer godt på mig selv, risikerer jeg jo at måtte holde op.

Introduktion til nyansatte i Netto med ’Netto Care’

 • Arbejdsulykker og nærved-ulykker
   
 • Tunge løft
   
 • Arbejde med kniv
   
 • Indstilling af stol, tastatur, hastighed af bånd
   
 • Kemiske stoffer og rengøringsprodukter til rengøring i butikken
   
 • Maskinsikkerhed i forhold til fx pappresse, flaskeautomat, gulvvaskemaskine, el-palleløfter
   
 • Særlig grundig instruktion til unge under 18 år
   
 • To introduktionsfilm om henholdsvis fysisk og psykisk NettoCare.
Opdateret 25. mar 2021