Sort asfalt og spændte elastikker

Arbejdsliv 26. okt 2021 - 6 min læsetid
This describes the image
Foto: Kasper Witte
  • Forskningsbaserede øvelser skal hjælpe asfaltarbejdere med at forebygge smerter. Det bakker de op om hos virksomheden Munck Asfalt, hvor formand Lars Kristensen og resten af hold 541 træner for at styrke kroppen og holde sygedagene fra døren.

Skrevet af: Ida Marie Winge

I udkanten af Odense snor en racerbane sig mellem små søer og høje med vildt græs. Banen er en del af Motorsport Center Fyn, og når den er åben, høres den summende lyd af sorte og røde gokarts, der suser af sted. I dag er det lyden af en anden type maskiner, der bryder luften. Et hold asfaltarbejdere er ved at lægge ny belægning på banen, og en kran med en stor grab læsser det, man med fagtermer kalder for GAB – GrusAsfaltBeton – ud på jorden. Imens står et par kolleger let foroverbøjet og fordeler asfalten i et jævnt lag med skovle.

– Vi skal være her to dage i alt, og så er det videre til næste sted, forklarer Lars Kristensen, der er formand for det syv mand store hold, som internt i virksomheden Munck Asfalt A/S går under navnet 541.

Holdet lægger asfalt i det meste af Danmark, og uanset om de er her i Odense, på Ærø eller befinder sig på en motorvej i Jylland, prøver de at få træning ind i løbet af arbejdsdagen. Især elastikøvelser kan være et godt afbræk i arbejdsdagen.

This describes the image

– I gennemsnit træner vi nok hver anden-tredje dag. Som asfaltarbejder kan man godt blive træt i ryg og arme, men vi får mindre ondt, når vi træner. Træningen er også tydelig at se på sygefraværet. De, der træner, er markant mindre syge. Jeg prøver at hjælpe og præge mine kolleger til at være med, men det er selvfølgelig op til dem selv, om de har lyst.

Træning med forskning i ryggen

Selvom Lars Kristensen og kollegerne har godt gang i elastikkerne, er det langtfra alle i asfaltbranchen, der får styrket kroppen med træning. Men træning kan være med til at mindske smerter i muskler og led, fortæller Emil Sundstrup, der er seniorforsker hos Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og har været med til at udarbejde plakater med forskningsbaserede øvelser målrettet medarbejdere i asfaltbranchen. Plakaterne er blevet til som en del af en kampagne i samarbejde med 3F og Asfaltindustrien.

– Smerter i muskler og led er en generel udfordring i brancher med fysisk betonet arbejde, og forskning viser, at styrketræning kan være med til at mindske smerter. Meget tyder på, at man ikke behøver at bruge lang tid på træningen. Få minutter har stor betydning, siger Emil Sundstrup og tilføjer, at en bonus er, at træning med kollegerne kan være med til at styrke sammenholdet på arbejdspladsen.

Hos Munck Asfalt A/S bakker de op om indsatsen. Blandt andet er de kommet med input til øvelserne på træningsplakaterne, ligesom virksomheden har uddelt elastikker til alle medarbejderne, fortæller Signe Mønsted Knudsen, som er miljø- og kvalitetskoordinator.

This describes the image

– Vi vil gerne støtte medarbejderne i at træne, imens de er på arbejde, og med øvelserne kan man komme rigtig langt, selvom man kun benytter dem 10 minutter tre gange om ugen. Det er ikke alle, der har lige så let ved at få træning ind i arbejdsdagen som Lars og hans hold, men det er vigtigt at styrke og opbygge kroppen. Grundlæggende handler det jo om, at man skal passe på sig selv, fordi man er et vigtigt menneske, der har betydning for sine kolleger og for dem derhjemme, siger hun.

Asfaltfamilier

Signe Mønsted Knudsen forklarer, at asfaltarbejdet foregår i faste hold, hvor der generelt er et rigtig godt sammenhold.

– Det kan næsten være som små familier. Vores ambition er, at holdene kan bruge den omsorg til at hjælpe hinanden med at passe på sig selv og deres krop, og det prøver vi at bakke op om med øvelserne og kampagnen bag.

Hos Lars Kristensen og kollegerne ligger elastikkerne fra kampagnen trofast i bilerne, så de er nemme at komme til.

– Det er nogle gode øvelser, der er på plakaterne. Blandt andet er der en til bagskulderen, som er meget brugbar, når man som os går en del foroverbøjet og skovler asfalt. Vores hold har trænet i mange år – også før kampagnen – og brugte en del af øvelserne i forvejen, men det er fedt at mærke, at vores firma tænker på sit mandskab og bakker op om, at vi træner, forklarer han.

Tre stærke øvelser


Skulderbladsklem

  • Gør elastikken kort (skulderbredde), og hold den i strakte arme foran brystkassen.
  • Stræk elastikken helt ud, til den rammer brystkassen, og klem skulderbladene sammen.
  • Før armene kontrolleret tilbage igen.
  • Hold albuerne let bøjede under hele bevægelsen.
  • Gentag 20 gange.
     

Udfaldsskridt

  • Tag et langt skridt fremad med det ene ben – hold overkroppen oprejst.
  • Sænk det bageste knæ, så det næsten rører jorden.
  • Sæt derefter kraftfuldt af med det forreste ben, og vend tilbage til udgangspositionen.
  • Gentag øvelsen skiftevis med højre og venstre ben, så mange gange du kan.
     

Udaddrejning oppe

  • Træd frem på elastikken med det ene ben.
  • Hold armene strakte foran benene.
  • Løft armene op og bagud, samtidig med at du bøjer albuerne.
  • Før elastikken kontrolleret tilbage.
  • Gentag 20 gange.
     


Find flere øvelser og se træningsplakaterne på asfaltkurser.dk/Asfaltliv/Traening

Træningen skal være nem at gå til

Som asfaltarbejder er man ofte på farten, og det er sjældent, at man befinder sig samme sted lang tid ad gangen. Da Emil Sundstrup udviklede øvelserne til plakaterne, var det vigtigt, at de passer til den hverdag, som asfaltarbejderne har.

– En klar overvejelse er, at øvelserne skal være nemme at benytte og kan gennemføres ude på vejene, hvor asfaltarbejderne befinder sig. Derfor er det vigtigt, at øvelserne ikke er komplicerede og kræver en masse udstyr. Der er både øvelser, som man skal bruge en elastik til, og øvelser, som kan gennemføres helt uden redskaber. En af øvelserne foregår på en stol, som i praksis kan erstattes af førersædet eller passagersædet i arbejdsbilen, forklarer han.

– Det er også vigtigt, at der er forskellige øvelser at vælge imellem, så det ikke bliver ensformigt og kedeligt at træne.

For at finde ud af, hvilke arbejdsopgaver asfaltarbejderne har, og hvilke muskelgrupper der skal have særlig opmærksomhed, har Emil Sundstrup haft en række møder med Asfaltindustrien og talt med medarbejdere i branchen.

–  I asfaltbranchen er der både medarbejdere med fysisk betonet arbejde og medarbejdere med mere stillesiddende arbejde. Begge grupper kan være generet af smerter, selvom udfordringerne ofte er størst blandt medarbejdere med fysisk betonet arbejde. Vi endte derfor med at udarbejde to plakater med øvelser: en plakat målrettet medarbejdere med manuelt arbejde og en, der er målrettet medarbejdere, der sidder eller står meget, siger han.

This describes the image

– Træning kan selvfølgelig ikke stå alene, når man skal forebygge smerter. Træning er en del af paletten og skal ses som et supplement til den eksisterende arbejdsmiljøindsats. Det er vigtigt fortsat at fokusere på at reducere de fysiske belastninger i arbejdet ved eksempelvis at se på, hvordan man organiserer arbejdet og bruger tekniske hjælpemidler.

Tilbage i Odense roterer en tromle over den løse asfalt for at komprimere den. I dag har asfaltarbejderne på hold 541 travlt, og der bliver nok kun tid til et par enkelte øvelser.

– Nogle dage er det bare nemmere at få træning ind end andre. Det afhænger meget af vores arbejdsopgaver. På et tidspunkt var vi på Ærø sammen i fem-seks uger, og der brugte vi et kvarters tid på at træne hver dag, men andre gange kan der gå længere tid imellem, siger Lars Kristensen.