Træning i arbejdstiden giver mere energi og mindre sygefravær

Arbejdsliv 18. jun 2018 - 6 min læsetid
This describes the image
Foto: Søren Svendsen
  • Ansatte i Odense Idrætspark kan træne en time om ugen i arbejdstiden. Da ordningen blev indført i foråret 2017, var der en del, som slet ikke dyrkede motion. Mange er siden kommet godt efter det. Sundheden og trivslen har fået et mærkbart løft, og sygefraværet er reduceret. 

Små grupper af skolebørn med sportstøj i taskerne er på vej ud af foyeren i Odense Idrætspark denne onsdag eftermiddag. En ældre mand i sportstøj styrer ligeledes mod udgangen efter dagens sportslige udfoldelser. Lena Højbjerg Greve, som kommer ud for at tage imod journalisten, er klædt i solide mørke arbejdsbukser. I de seneste tre år har hun været ansat som teknisk servicemedarbejder i Odense Idrætspark. Hun er med til at klargøre hallerne og stadion til sportslige og kulturelle arrangementer, rydde op, slå græs og kridte banerne op samt køre is til is-stadion. Tirsdag eftermiddag går hun til styrketræning i fitnessrummet i idrætsparken. Eller hun løber en tur under åben himmel eller tager i svømme- eller skøjtehallen i den arbejdsgiverbetalte træningstime. Hun kan lide at skifte mellem forskellige motionsformer.

– Tilbuddet om træning i arbejdstiden har hjulpet mig i gang med at motionere. Nu er jeg blevet så glad for at træne, at jeg slet ikke kan undvære det og endda er begyndt at cykle på job. 12 kilometer hver vej. Men det tager tid at finde glæden ved motion, man skal ind i rytmen, og lidt efter lidt får man mere energi og overskud, fortæller Lena Højbjerg Greve. Træningen gør hende bedre i stand til at klare det hårde fysiske arbejde, tilføjer hun.

– Især arbejdet med at slæbe rundt med tunge borde og stole kan give ømhed og smerter i skulder og nakke. At vaske stole på tribunerne er også belastende for skulder og nakke, idet man står og arbejder i en foroverbøjet stilling. Her gør træningen virkelig en mærkbar positiv forskel, har hun erfaret.

Træning løsner op

Lena Højbjerg Greve er arbejdsmiljørepræsentant for de 135 ansatte i Odense Idrætspark med afdelinger fem forskellige steder i byen. En rundspørge blandt kollegerne om effekten af og tilfredsheden med den arbejdsgiverbetalte træning viser, at der er delte meninger om initiativet. Lige fra de meget positive, som tæller hovedparten, til de mindre tilfredse, som synes, at en time om ugen er for lidt til virkelig at batte noget.

Rengøringsmedarbejder Tina Rasmussen er blandt de meget tilfredse, som ordningen virkelig har gjort en kæmpe forskel for. I 13 år har hun gjort rent i Odense Idrætspark, og det hårde fysiske og ensformige arbejde har sat sit præg i form af slidgigt i lænd og nakke, ligesom hun tidligere har været meget plaget af spændingshovedpine og migræne.

– Styrketræningen hjælper mig meget. Inden jeg begyndte at træne, døjede jeg meget med hovedpine og migræne, men træningen har løsnet så meget op, at jeg nu kun sjældent har ondt i hovedet eller migræne, siger Tina Rasmussen. Hun må stadig tage smertestillende medicin for sin gigt, men hun har alligevel en tydelig oplevelse af, at træningen giver hende mere energi og overskud til at klare jobbet. Den arbejdsgiverbetalte træningstime har hun valgt at supplere med tre ugentlige træningstimer i fitnesscentret, som hun selv betaler. Hun prioriterer træningen og det medfølgende fysiske velvære så højt, at hun står op kl. 5.30 for at nå det, inden arbejdsdagen starter. Nu hvor hendes yngste barn er blevet 19 år, kan hun afse den nødvendige tid til at træne.

– Det er ret fantastisk, at jeg er kommet i gang med at motionere igen efter mange år, hvor jeg overhovedet ikke var aktiv. Og nu kan jeg slet ikke undvære det, siger Tina Rasmussen.

Fra obligatorisk til frivillig

Da ordningen startede i februar 2017, var den obligatorisk at være med i, men siden er den gjort frivillig ud fra en holdning om, at der næppe kommer noget godt ud af at trække det ned over hovedet på folk. To tredjedele benytter sig af tilbuddet, mens den sidste tredjedel ikke deltager. Chefen for Odense Idrætspark, Rune Bille, håber at få flere med.

– Det skal komme via den positive snak fra dem, der bruger muligheden. Jeg vil hellere tale ordningen op, end jeg vil bruge tid på at beklage mig over, at alle ikke er med. Når en ansat siger til mig, at der er problemer med ondt i ryggen, spørger jeg om personen bruger ordningen. Hvis ikke, opfordrer jeg til at prøve at træne, for måske kan problemet afhjælpes ad den vej, siger han. Sygefraværet har bevæget sig i en nedadgående kurve efter indførelsen af træning i arbejdstiden. Hvor fraværet i februar 2017 lå på 3,4 sygedag per medarbejder, var det i februar 2018 på 2,9 sygedag. I marts 2017 var tallet 5,3 sygedag, mens det i marts 2018 var på 4,6.

– Alt tyder på, at de gode takter fortsætter, og jeg forventer så, at vi lander på 8 sygedage årligt per medarbejder, hvilket er sammenligneligt med niveauet på det private arbejdsmarked. Så er vi virkelig godt kørende, siger en tilfreds Rune Bille. Han synes, at træning i arbejdstiden har gjort Odense Idrætspark til en bedre arbejdsplads.

– Træningen bringer os sammen på kryds og tværs, når servicemedarbejdere og rengøringsansatte mødes til styrketræning, svømning, badminton eller noget helt fjerde. Man snakker sammen og får opbygget relationer. Og at ordningen fungerer godt, ses også af, at mængden af ansatte, der var imod den, i begyndelsen var væsentlig større end i dag, hvor vi har høstet en masse erfaringer, siger Rune Bille. Lena Højbjerg Greve ser den ugentlige træningstime i arbejdstiden som ’en god starter.’

– Man prøver noget forskelligt som fx styrketræning, svømning og spinning og finder ud af, hvad man kan lide. Man får motion, som giver én lyst til også at træne uden for arbejdstiden, siger hun. Alle ansatte startede i februar 2017 med et sundhedstjek og med et personligt træningsprogram målrettet deres individuelle behov. Sundhedstjekket, som blandt andet omfatter måling af blodtryk, kolesterol- og kondital, er siden fulgt op i februar 2018. Så de pågældende medarbejdere kan se, hvordan tallene ligger.

Træner efter forskers anvisning

Forsker Just Bendix Justesen fra Syddansk Universitet har udviklet den model, som medarbejderne i Odense Idrætspark træner efter. Han har lavet flere forsøg med træning i arbejdstiden:

Forsøgene har vist, at sygefraværet i løbet af et år kan halveres samtidig med, at effektiviteten i arbejdstiden øges med ti procent. Ifølge forskeren er det helt essentielt for et godt resultat, at træningsprogrammet er individuelt tilpasset.

Kilde: Just Bendix Justesen, Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet

 

Opdateret 23. jun 2023