Trådløs måling af, hvordan kirurger ­belaster kroppen

Forsker på Job 9. mar 2020 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Kasper Witte
Skrevet af: Ida Marie Winge

Forsker Tina Dalager, ph.d. Syddansk Universitet, fortæller fra sin forskning:
– Jeg har besøgt operationsstuer på danske hospitaler for at undersøge, hvordan kirurger belaster kroppen, når de opererer. Inden kirurgerne gik i gang med dagens operation, påsatte jeg det trådløse måleudstyr, og under operationen var jeg til stede for at observere deres arbejdsstillinger og sørge for, at udstyret virkede.
– Man får et nært indblik i kirurgernes arbejdsmiljø, når man som forsker er i felten. En dag fortalte en kirurg mig, at han havde et møde i København, så operationen skulle gerne være færdig inden klokken 12. Vi gik først ud af operationsstuen klokken 17.15. Det er ekstremt belastende for kroppen at stå i et operationslokale fra 9 morgen til 17 eftermiddag. Der var også en episode, hvor sygeplejersken måtte ringe på vegne af kirurgen og sige, at han ikke kunne nå at hente børnene. Det blev meget synligt, at kirurgerne først og fremmest er der for patienten.
– Flere hospitaler har indført robotteknologi for at hjælpe på belastningerne ved kikkertkirurgi. Spørgsmålet er bare, om teknologien reelt hjælper? Det viser min forskning, at den ikke gør – ikke i nogen væsentlig grad i hvert fald.

Læs mere om forskningsprojektet her

This describes the image

 

This describes the image

 

This describes the image

 

This describes the image

 

This describes the image

 

This describes the image
Opdateret 12. mar 2021