Finland: Mindre siddetid kan forbedre sundheden på få måneder

Internationalt 8. aug 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Shutterstock

Hvis man tilbringer 50 minutter mindre tid på en stol om dagen og i stedet arbejder stående kombineret med let øget fysisk aktivitet, kan det forebygge risikoen for type 2-diabetes og hjertekarsygdomme. Det tyder en ny undersøgelse på, der er udført af Turku PET Centre og UKK Institute – Centre for Health Promotion Research i Finland.

Der er tale om en tremåneders interventionsperiode, hvor forskerne sammenlignede en interventionsgruppe med en kontrolgruppe. Fælles for deltagerne var, at de havde stillesiddende job og var fysisk inaktive voksne. De var i den arbejdsdygtige alder med en øget risiko for type 2-diabetes og hjertekarsygdomme.

Interventionsgruppen blev guidet til at reducere deres siddetid med en time om dagen gennem øget stående arbejde og let intensitet i forhold til fysisk aktivitet, mens kontrolgruppen fik besked på at opretholde deres sædvanlige vaner og stillesiddende adfærd.

En af forskerne bag studiet beskriver forskningsdesignet som unikt, fordi både interventionsgruppens og kontrolgruppens stillesiddende tid og fysiske aktivitet blev målt med et accelerometer gennem tre måneder, hvorimod aktivitet i tidligere undersøgelser typisk er blevet målt i begyndelsen og afslutningen af et studie.

Det fremgår desuden af studiet, at der skal yderligere tiltag til for at opnå større sundhedsmæssige gevinster. Eksempelvis nævnes betydelig reduktion i siddetiden og/eller struktureret motion.

 

Kilde:

sciencedaily.com

'Effects of reduced sedentary time on cardiometabolic health in adults with metabolic syndrome: A three-month randomized controlled trial'.
Doi: 10.1016/j.jsams.2022.04.00