Sverige: Genmutation svækker huden og gør den mere modtagelig for kemi

Internationalt 2. aug 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Lars Andersen

Vi udsættes for kemiske stoffer hver dag. Via tøj, kosmetik, rengøringsprodukter, madvarer med mere eksponeres vores hud for kemiske stoffer, og mange er i berøring med dem på arbejdet også.

En af hudens vigtigste funktioner er at holde disse og andre skadelige stoffer ude af kroppen, men for cirka otte-ti procent af befolkningen betyder en mutation, at de helt eller delvist mangler proteinet filaggrin i huden, hvilket hæmmer denne funktion.

Det svenske Karolinska Institutet har undersøgt sammenhængen mellem genmutationen og kemi i kroppen og kan påvise, at mennesker med manglende filaggrin i huden optager større mængder kemi i kroppen og optager det hurtigere end andre.

Forsøg med kemiske stoffer

I undersøgelsen blev 23 bærere af genmutationen og en tilsvarende gruppe uden påført tre alment tilgængelige kemiske stoffer på huden – stoffer, der findes i almindelige dagligvarer eller i omgivelserne. Det drejede sig om pyren, som er en kulbrinte, der for eksempel findes i grillet mad eller brænderøg, pyrimethanil, som indgår i svampemidler i landbruget, og oxybenzon, der bruges som UV-filter i blandt andet solcreme.

Forsøgspersonerne skulle herefter afgive urinprøver, hvor forskerne kunne lede efter spor af de påførte kemiske stoffer. 

Større risiko for skader eller sygdomme

Forsøget viste, at personerne med manglende filaggrin optog større mængder af de kemiske stoffer. Man fandt for eksempel dobbelt så høj dosis af svampemidlet i personerne med mutationen end i dem uden, og de optog også kemikalierne hurtigere. Dette kan betyde, at de er i større risiko for at få skader eller sygdomme. Det siger professor i miljømedicin Karin Broberg fra Karolinska Institutet, som er hovedforfatter på artiklen fra undersøgelsen:

– At huden optager en større andel af bestemte kemikalier på grund af genetisk variation, kan betyde, at folk med denne mutation får en højere koncentration i kroppen og derfor på længere sigt kan være i større risiko for at få sygdomme såsom kræft eller hormonelle forstyrrelser, siger hun til instituttets hjemmeside.

Kilde: Filaggrin Polymorphisms and the Uptake of Chemicals through the Skin – A Human Experimental Study

Viser sig ved rødme, kløe eller tørhed

Omkring otte procent af den danske befolkning mangler filaggrin i de yderste hudlag, hvilket svækker hudens barrierer.

Det øger risikoen for atopisk eksem og viser sig blandt andet ved rødme, tørhed og kløe.

Kilde: Videncenter for Allergi.

Opdateret 10. sep 2021