2,5 millioner skal være med til at gøre det sundere at gå på arbejde

Nyheder 15. feb 2023 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Shutterstock
  • Partnerskabet for Sundhedsmiljø har modtaget 2,5 millioner fra TrygFonden til at udvikle og videreføre Sundhedsmiljø.

Skrevet af: Line Flatau

Man skal blive sundere af at udføre sit arbejde. Derfor har Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), der står i spidsen for Partnerskabet for Sundhedsmiljø, modtaget 2,5 millioner kroner fra TrygFonden.

– For os er det en stor milepæl med donationen fra TrygFonden. Den gør, at vi kan igangsætte en masse konkrete tiltag på flere typer af arbejdspladser og videreudvikle på Sundhedsmiljø og videreføre nogle af de erfaringer, vi allerede har fået, siger seniorforsker på NFA, Charlotte Diana Nørregaard Rasmussen.

Partnerskabet arbejder for, at Sundhedsmiljø udbredes på danske arbejdspladser, så medarbejdernes fysiske, mentale og sociale velbefindende styrkes.

– Fysisk trivsel på arbejdspladsen har stor betydning for oplevelsen af tryghed i arbejdslivet for den enkelte arbejdstager. I TrygFonden er vi glade for at kunne bidrage til arbejdet i Partnerskabet for Sundhedsmiljø, så der kan udvikles og afprøves forebyggende og praksisnære indsatser for sundhedsfremme på arbejdspladsen til gavn for mange flere medarbejdere, siger Sophie Danneris, projektchef i TrygFonden.

Den økonomiske støtte skal være med til at afprøve konkrete Sundhedsmiljøindsatser i udvalgte jobgrupper og formidle Sundhedsmiljø til relevante interessenter og den brede offentlighed.

 

Hvem er med i Partnerskabet for Sundhedsmiljø?

Sundhedsmiljøpartnerskabet er skrevet under af repræsentanter fra følgende organisationer:

NFA   Det Nationale Forskningscenter for 
Arbejdsmiljø
DA     Dansk Arbejdsgiverforening
FH     Fagbevægelsens Hovedorganisation
DI      Dansk Industri
DE     Dansk Erhverv
3F      Fagligt Fælles Forbund
FOA   Fag og Arbejde
KL      Kommunernes Landsforening
SST    Sundhedsstyrelsen
NNF    Fødevareforbundet
LHO    Lederne
F&P    Forsikring og Pension
PFA    Pension, Forsikringsaktieselskab
SIF     Statens Institut for Folkesundhed

Hvad er Sundhedsmiljø?

Sundhedsmiljø er en tilgang til sundhedsfremme på arbejdspladsen, der handler om at designe et sundhedsskabende arbejdsmiljø, hvor man bliver sundere af at gå på arbejde og udføre sine arbejdsopgaver.

– Ved at indarbejde sundhedsfremme i måden, arbejdet organiseres og udføres på, bliver Sundhedsmiljø en mere bæredygtig tilgang sammenlignet med tidligere sundhedsfremmende indsatser på arbejdspladsen, siger Ninna Maria Wilstrup, akademisk medarbejder hos NFA.

Missionen med partnerskabet er blandt andet at gøre Sundhedsmiljø til en udbredt tilgang på landets arbejdspladser, så den enkelte medarbejder, kollega, leder og organisation kan være med til at fremme det sunde og gode arbejdsliv for alle.

Opbakning hele vejen rundt

Partnerskabet for Sundhedsmiljø begyndte i maj 2022, hvor organisationerne skrev under på ’at styrke det gode, lange arbejdsliv ved at bidrage til, at der skabes et arbejdsmiljø, der fremmer sundheden på arbejdspladserne’.

Og der var stor opbakning fra både arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationerne:

– Med Sundhedsmiljø vil vi tænke sundhedsfremme sammen med udførelsen af arbejdet. Det handler om at tænke nyt og skabe videnskabeligt grundlag for, hvordan virksomhederne kan bidrage til danskernes sundhed på en ny måde, sagde Christina Sode Haslund, der er arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening.

– Partnerskab på tværs er afgørende, og vi når kun i mål, hvis vi ud fra vores forskellige perspektiver samarbejder om at sikre, at arbejdet bliver organiseret og tilrettelagt, så det fremmer lønmodtagernes sundhed uden at gå på kompromis med arbejdets kvalitet og produktivitet, lød det fra Morten Skov, der er næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation.