Arbejdsmiljøet skal over på mobilen

Nyheder 26. apr 2019 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: William Wendling / Unsplash
  • På uddannelsesinstitutionen Aarhus Tech bliver det snart muligt at benytte mobilen til at foreslå forbedringer af arbejdsmiljøet og registrere nær-ved-hændelser.

Skrevet af: Ida Marie Winge

Arbejdsmiljøarbejdet skal være nemt og tilgængeligt for alle. Det er målet med et nyt initiativ, som uddannelsesinstitutionen Aarhus Tech har taget, hvor al information om arbejdsmiljø skal over på mobiltelefonen.

Det betyder blandt andet, at man med et par tryk på telefonen kan registrere, hvis man har været tæt på at komme til skade. Som det er nu, skal man printe dokumenter ud fra intranettet, udfylde dem og efterfølgende aflevere papirerne til en arbejdsmiljøansvarlig.

– Jo lettere det bliver for medarbejdere og elever at have en sikker adfærd, jo større er sandsynligheden for, at det sker. Med den nye løsning kan man for eksempel registrere en nær-ved-hændelse på vej hjem i bussen. Vi skal væk fra alt for mange papirgange, siger Mette Kabell, som er ny arbejdsmiljøchef på Aarhus Tech og initiativtager til løsningen.

Forebyggelse

Med den nye mobilplatform bliver det også nemmere at indsende forslag til at forbedre arbejdsmiljøet.

– Hvis en elev eller medarbejder for eksempel oplever en trappe, der ofte bliver glat, vil vedkommende kunne tage et billede, skrive et par ord og sende informationerne afsted via mobilen. Herefter tager en fra arbejdsmiljøgruppen aktion på det eller sender det videre til mig, siger Mette Kabell. Hun forklarer, at forbedringsforslagene er en del af Aarhus Techs løbende APV-arbejde.

Tanken er, at medarbejdere og elever i højere grad skal være en del af arbejdet med at øge sikkerhed og trivsel.

– Vi vil gerne gå fra, at det primært er nogle få personer i arbejdsmiljøgrupperne, som tager sig af sikkerhed og trivsel, til at gøre det til noget, der vedrører alle. Når vi er mange øjne, der holder øje med arbejdsmiljøet, kan vi i højere grad tage ulykker og trivselssager i opløbet, siger Mette Kabell og fortsætter:

– Flere meldinger om risici i arbejdsmiljøet direkte til arbejdsmiljøgrupperne vil give grupperne en hurtig handlingsmulighed og gøre det nemmere at se, hvis der er et mønster. På den måde kan ulykker og mistrivsel forebygges hurtigt samtidig med, at resten af organisationen kan lære af det.

Alle skal med 

For uddannelsesinstitutionen har det været vigtigt, at eleverne også får adgang til den nye arbejdsmiljøplatform. 

– Vi har flere uddannelser, hvor farlige maskiner er en del af undervisningen, og hvor de brancher, eleverne kommer ud i efterfølgende, har mange ulykker. Derfor er det vigtigt at styrke elevernes tilgang til arbejdsmiljøet, siger hun og forklarer, at snedker- og tømrerafdelingen bliver dem, der først skal teste den nye mobile løsning. 

På sigt er det meningen, at beredskabsplanen – dvs. alt, hvad der vedrører brand, trusler og ulykker – skal være tilgængelig via mobilen.

Hovedparten af arbejdet med at få arbejdsmiljøet over på mobilen forventes at blive færdigt i 2019.

Om Aarhus Tech

Aarhus Tech er en uddannelsesinstitution, som udbyder erhvervsuddannelser, EUX, teknisk gymnasium samt voksen- og efteruddannelseskurser. Institutionen har 3.500 årselever og beskæftiger cirka 550 medarbejdere.

Arbejdsmiljøorganisationen er bygget op af 17 arbejdsmiljøgrupper, som hver består af en ledelses- og en medarbejderrepræsentant. Derudover er der et arbejdsmiljøudvalg, som koordinerer indsatser på tværs.

Opdateret 24. feb 2021