Cementstøv kan give luftvejsproblemer

Nyheder 12. aug 2019 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Panthermedia
  • Medarbejdere, der indånder cementstøv, risikerer at få problemer med luftvejene, viser norsk forskning. Studiet understreger vigtigheden af at vedligeholde maskiner og ventilationsanlæg samt sørge for regelmæssig rengøring.

For medarbejdere i cementindustrien er støvede arbejdsprocesser en del af arbejdsdagen. Især hvis man er ansat i produktionen med at pakke og transportere cement eller arbejder med rengøring og mekanisk vedligehold, kan man blive udsat for støv. Det viser en ny doktorafhandling fra det norske arbejdsmiljøinstitut, STAMI.

Ifølge afhandlingen kræver det støvende arbejde, at arbejdspladserne er særligt opmærksomme, da cementstøvet risikerer at give nedsat lungefunktion og symptomer som hoste samt pibende og tung vejrtrækning. Hvis lungefunktionen er nedsat, kan man puste mindre luft ud af lungerne, og det foregår i et langsommere tempo.

– Vi kan se, at i løbet af den periode, hvor vi har lavet målinger, er en del af medarbejdernes lungefunktion blevet let reduceret, siger Hilde Notø, der er forsker på STAMI og står bag doktorafhandlingen.

– Resultatet er tydeligt, også når vi har taget hensyn til rygning, alder, køn og så videre. De, som havde været udsat for mest støv, havde den største reduktion. Det er ikke noget, man vil være særlig mærket af de første år, men hvis man konstant er udsat for høje værdier over mange år, vil det kunne mærkes, siger hun. 

Overraskende resultat

Ifølge STAMI har tidligere studier i cementindustrien givet modstridende resultater om, hvordan støv påvirker luftvejene. Undersøgelserne har omfattet få deltagere og ofte ingen målinger af støvniveauet. I det nye studie har mere end 2500 medarbejdere haft måleudstyr på i løbet af deres arbejdsdag, og der er blevet taget omkring 6100 prøver gennem en årrække.

– Vi er overraskede over, at sammenhængen mellem eksponering og effekt på lungerne var tydeligere, end vi antog på forhånd, forklarer Hilde Notø.

Studiet viser også, at medarbejderne var udsat for mindre støv, hvis arbejdspladsen var god til at få gjort regelmæssigt rent. 

– For at forebygge problemer med luftvejene er det vigtigt at vedligeholde maskiner og ventilationsanlæg samt at sørge for jævnlig rengøring af arbejdspladsen, siger Hilde Notø.

Ligeledes er det vigtigt at huske personlige værnemidler i situationer, hvor man ikke kan undgå at blive udsat for støv.  

Kilde: Dust Exposure among European Cement Production Workers , stami.no

Hvor mange arbejder med cement?

  • Mere end 384.000 mennesker arbejder i cement- og beton-industrien i Europa.
  • Mere end 38.000 er ansat på cement-fabrikker i Europa.


 

Kilde: cemburau.eu. Tallene er fra 2015 og 2012.

Værnemidler

Det er altid vigtigt at huske personlige værnemidler i situationer, hvor man ikke kan undgå at blive udsat for støv. Men undersøgelsen fra STAMI peger på, at den bedste beskyttelse opnås, når arbejdspladsen vedligeholder maskiner og ventilationsanlæg og sørger for regelmæssig rengøring.

Sådan foregik studiet

2534 medarbejdere, som arbejdede på 22 forskellige cementfabrikker i otte europæiske lande, har deltaget i studiet. Medarbejderne havde måleudstyr på, som målte det støv, der kom ind gennem munden og næsen, blandt andet fint støv, som kan trænge ned i den dybe del af lungerne. I alt blev der gennemført 6111 målinger.


Kilde: STAMI

Opdateret 25. feb 2021