Et godt psykosocialt arbejdsmiljø gør arbejdet mindre fysisk krævende

Nyheder 6. maj 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix
  • Støtte fra kolleger og indflydelse på eget arbejde har en positiv effekt på, hvor fysisk anstrengende social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker opfatter deres arbejde, viser ny forskning fra NFA.  

Skrevet af: Kirsten Rydahl

Der er en direkte sammenhæng mellem de fysiske krav, som arbejdet stiller til medarbejderne, og deres opfattelse af fysisk anstrengelse jo højere fysiske krav, jo mere fysisk anstrengende opfatter de deres arbejde. Men hvordan påvirker det psykosociale arbejdsmiljø dette forhold? Det har forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) undersøgt i samarbejde med svenske forskere.

Resultaterne tyder på, at et godt psykosocialt arbejdsmiljø har en positivt afsmittende effekt for medarbejderne, vurderer forsker Matthew Stevens fra NFA og uddyber:

– Resultaterne fra vores undersøgelse viser, at social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker i ældreplejen, som synes, de har et godt psykosocialt arbejdsmiljø med god støtte fra kollegerne og indflydelse på deres arbejde, opfatter deres arbejde som mindre fysisk anstrengende end kolleger med et dårligere psykosocialt arbejdsmiljø. Det tyder altså på, at et godt psykosocialt arbejdsmiljø fungerer som en buffer for, hvordan plejepersonale med fysisk høje krav i arbejdet opfatter fysisk anstrengelse.
 

​​​​​​​Bevægelsesmålere og spørgeskema

  • 399 kvindelige social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker fra ældreplejen deltog i studiet. Plejepersonalet bar bevægelsesmålere (accelerometre) i fire dage og førte dagbog over, hvornår de var på arbejde, havde fri eller sov. På den måde kunne forskerne registrere personalets fysiske adfærd og se, hvor lang tid de sad ned, stod op eller var lidt, moderat eller meget fysisk aktive i løbet af en arbejdsdag.
  • Derudover besvarede plejepersonalet et spørgeskema med spørgsmål om deres psykosociale arbejdsmiljø, blandt andet om deres opfattelse af ledelsen, kollegial støtte, og om de oplevede at have indflydelse på egne arbejdsopgaver.
  • Plejepersonalet skulle også svare på, hvor fysisk anstrengende de syntes, at deres arbejde var, på en skala fra 0 til 10.

    Kilde: vive.dk


Studiet understreger vigtigheden af at have et godt psykosocialt arbejdsmiljø, og at det er nødvendigt at forholde sig til både det fysiske og det psykosociale arbejdsmiljø i arbejdet med at fastholde eller forbedre arbejdsmiljøet, vurderer Matthew Stevens.

Kilde: Combined effects of physical behavior compositions and psychosocial resources on perceived exertion among eldercare workers​​​​​​​

Opdateret 15. jul 2021