Flere selvmord blandt amerikanske dyrlæger

Nyheder 15. feb 2019 - 4 min læsetid
This describes the image
Foto: Colourbox
  • Et stort amerikansk studie viser, at praktiserende dyrlæger har markant større risiko for selvmord i forhold til den øvrige amerikanske befolkning. Mulige årsager kan være adgangen til dødbringende medikamenter og et hårdt psykisk arbejdsmiljø. 

Flere udenlandske undersøgelser viser, at dyrlægers hverdag er plaget af stress, depression, selvmordstanker og andre svære psykiske lidelser.

Senest har en amerikansk undersøgelse vist, at praktiserende dyrlæger har op til 3,5 gange så stor risiko for at begå selvmord som den øvrige befolkning. Kvinder er hårdest ramt. Blandt mænd er overhyppigheden 2 gange så høj.

Undersøgelsen bekræfter et billede, andre undersøgelser har vist andre steder i verden. Bl.a. viste en britisk undersøgelse fra 2005 en overhyppighed for selvmord blandt britiske dyrlæger på 4 gange – også her var kvinder mest ramt.

Har adgang til medicin

En del af overhyppigheden – især blandt kvinderne – skyldes formentligt adgangen til dødbringende medikamenter og den nødvendige viden om, hvordan de skal bruges. Dermed er der kortere fra dystre tanker til handling end for andre.

En dansk forskningsartikel fra 2007, som sammenlignede selvmordstal inden for forskellige jobtyper (dog ikke dyrlæger), viste således,  at læger var overrepræsenterede, hvilket man dengang netop tilskrev adgangen til medicin og viden om brugen af den.

Men i de amerikanske dyrlægers tilfælde kan det ikke være hele forklaringen. For selv om der er mange, der forgifter sig selv, er der ifølge undersøgelsen endnu flere, der vælger andre metoder. Af den amerikanske undersøgelse fremgår det, at der blandt dyrlægerne er mere psykisk mistrivsel – bl.a. flere depressioner – end i den øvrige befolkning. Noget tyder på, at forklaringen bl.a. skal findes i et arbejdsmiljø præget af lange arbejdsdage, stor arbejdsmængde, store krav og forventninger fra kunderne samt etiske dilemmaer i forhold til dyrene.

Psykisk pressede i Danmark

Hos Den Danske Dyrlægeforening kender man godt til dramatiske tal fra udlandet og er opmærksomme på udviklingen. Man mener dog ikke, at vi har samme problem herhjemme.

– Men vi kan godt se, at mange af vores medlemmer er pressede, og at der er meget stress rundtomkring, selv om langt de fleste har det godt, fortæller Flemming Bo Petersen, der er arbejdsmiljøansvarlig i Den Danske Dyrlægeforening.

Det er bl.a. kæledyrsejernes forventninger til, hvad dyrlægerne kan gøre for dyrene, der er med til at skabe et øget pres ude i smådyrspraksisserne.

– Folk ser i stigende grad deres kæledyr som et medlem af familien, og det øger konfliktniveauet, når noget går galt. Det stresser mange af vores medlemmer.

Flemming Bo Petersen fortæller om dygtige dyrlæger, der bliver hængt ud på sociale medier, selv om de har gjort alt efter bogen, og som i værste fald ser deres livsdrøm om dyrlægejobbet smuldre. Hvor dyrlægerne tidligere var en faglig autoritet, som man havde respekt for, så oplever de nu, at der i højere grad stilles spørgsmålstegn ved det, de gør.

Åbne for dialogen

Han peger på flere ting, der kan imødegå udviklingen.

Det vigtigste er dog ifølge Flemming Bo Petersen, at man som dyrlæge begynder at åbne for dialogen om de svære ting i jobbet.

– Det skal være legalt at fortælle, at man er presset i perioder. Det skal være legalt at række ud efter hjælp. Man skal ikke stå alene, hvis man er ramt af stress eller en ’shitstorm’ på de sociale medier, siger han og henviser til de rådgivningsmuligheder, som dyrlægeforeningen stiller til rådighed.

 

Kilder: S.E. Tomasi, E.D. Fechter-Leggett, N.T. Edwards, A.D. Reddish, A.E Crosby, R.J. Nett. Suicide among veterinarians in the United States from 1979 through 2015. Journal of the American Veterinary Medical Association (JAVMA), 2019, Vol. 254, 1.

Agerbo E, Gunnell D, Bonde J.P., Mortensen P.B., Nordentoft M. Suicide and occupation: The impact of socioeconomic, demographic and psychiatric differences. Psychol Med, 2007, 37: 1131-1140

Opdateret 23. feb 2021