Fokus på risici ved at genanvende metal

Nyheder 19. dec 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto:
  • Et nyt svensk forskningsprojekt sætter spot på de udfordringer, der kan være med arbejdsmiljøet i virksomheder, som genanvender metal. Projektet har fokus på både kemi, ulykker og ergonomi.

Skrevet af: Ida Marie Winge

– De seneste år har vi set en del patienter på vores arbejdsmedicinske klinik i Lund fra arbejdspladser, hvor man blandt andet genanvender metal. Patienterne kommer især med luftvejslidelser, siger Karin Broberg, som er professor og tilknyttet Afdeling for Arbejds- og Miljømedicin på Lund Universitet og Instituttet for Miljømedicin på Karolinska Institutet.

Hun fortæller om de indledende overvejelser til det nystartede forskningsprojekt ’GreenMetalWaste’, hvor forskerne vil kigge nærmere på arbejdsmiljøet i virksomheder, som genanvender metal.

– I Sverige er der mange, som arbejder i metalindustrien, men der er mangel på råstoffer, og vi skal genanvende mere, siger hun.

– Omstillingen går rigtig stærkt i øjeblikket, og når man hurtigt gerne vil øge en produktion, kan der være en risiko for, at man glemmer arbejdsmiljøet. Genanvendelse af metal er et område, hvor der er en del stoffer, man skal være opmærksom på, fordi de kan være skadelige for mennesker. Eksempelvis PFAS, som findes i litiumbatterier, og arsenik, som man kan finde i solpaneler.

Forskellige virksomheder

I projektet skal forskerne ud på forskellige virksomheder, der eksempelvis producerer batterier eller lamper eller håndterer skrot fra gamle biler.

– Vi har en formodning om, at der er ret stor forskel på virksomhedernes tilgang til arbejdsmiljøarbejdet, og at virksomhedens størrelse sandsynligvis spiller en rolle. Vi har derfor prøvet at få både små og store virksomheder med i forskningsprojektet, siger Karin Broberg.

Forskerne skal se på, hvilke kemiske eksponeringer medarbejderne risikerer at blive udsat for – men de skal også have fokus på risikoen for ulykker samt på ergonomi og ensidige bevægelser i arbejdet.

– Vi har blandt andet en forsker med i projektet, som specifikt kigger på virksomhedens sikkerhedskultur. Håbet er, at projektet vil gøre os klogere på, hvilke risici og hvilke eksponeringer der er i metalgenanvendelsesbranchen, så man kan blive bedre til at håndtere dem.

Kilde:   

ki.se