Hvor fysisk krævende er dit job?

Nyheder 2. aug 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Panthermedia
  • Nu er det muligt at se, hvor store de fysiske krav er i dit job sammenlignet med en række andre jobgrupper.

Skrevet af: Niels Geisle

Forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har i en stor undersøgelse blandt 69.117 arbejdstagere på tværs af Danmark kortlagt, hvor store fysiske krav der er i forskellige jobgrupper.

Murere og malere tilhører sammen med snedkere og tømrere de mest fysisk krævende jobgrupper, mens jurister ifølge undersøgelsen er den jobgruppe med færrest fysiske krav.

De fysiske belastninger er målt ud fra et ergonomisk indeks, som kombinerer følgende ergonomiske faktorer: Gående/stående arbejde, vrid i ryggen, arbejde med armene over skulderhøjde, gentagent armarbejde, hugsiddende eller knæliggende arbejde, skub/træk, løft/bæring.

100.000 besvarelser

– Der er stor forskel på, hvor fysisk krævende de forskellige job er. Mens nogle medarbejdere er næsten helt stillesiddende, er der andre, der bruger kroppen rigtig meget i løbet af arbejdsdagen. Det har stor betydning for, hvilke indsatser der er behov for i forhold til at fremme et mere sundt og sikkert arbejdsmiljø, fortæller professor ved NFA Lars L. Andersen.

Undersøgelsen er en del af forskningsprojektet ’Sund og sikker hele arbejdslivet’. Projektet undersøger alderens betydning for sammenhængen mellem arbejdsmiljø og helbred baseret på cirka 100.000 spørgeskemabesvarelser i undersøgelsen 'Arbejdsmiljø & Helbred' koblet til nationale registre.

Kernen i forskningsprojektet er de cirka 69.117 raske arbejdstagere (uden tidligere langtidssygefravær), der indgik i 'Arbejdsmiljø & Helbred' mellem 2012 og 2018. Undersøgelsen er støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden.  

Fysiske krav: Malere har flest, jurister har færrest

This describes the image