Hvordan er pizzabuddets arbejdsmiljø?

Nyheder 6. maj 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Panthermedia
  • Hver fjerde unge, der bringer mad ud, har været ude for en arbejdsulykke det seneste år. Men det er uklart, hvem der har ansvaret for arbejdsmiljøet, når opgaven er formidlet via en digital platform, viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Aalborg Universitet.  

Når du ringer efter en pizza, er der en god sandsynlighed for, at den bliver bragt ud med et bud, der har fået opgaven via en digital platform. Buddene er ofte unge og som regel tilknyttet som selvstændige, hvilket betyder, at det er svært at gennemskue, hvem der har ansvaret for deres arbejdsmiljø, viser en ny undersøgelse udarbejdet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og Aalborg Universitet (AAU).

De foreløbige resultater tyder også på, at unge i denne form for beskæftigelse er mere udsatte for negative hændelser og seksuel chikane. Eksempelvis fortæller en ud af otte, der bringer mad ud, at de har oplevet trusler om vold. en ud af syv, der arbejder i kunders hjem (babysitting og rengøring), fortæller, at de har oplevet forskellige former for seksuel chikane.

Unge savner kollegiale fællesskaber

– Vi ved fra andre undersøgelser, at gennemsnitligt en ud af 12 unge oplever trusler om vold, og en ud af 14 unge oplever seksuel chikane på det ordinære arbejdsmarked. Selv om vi skal være påpasselige med at tolke på disse sammenligninger, så tyder resultaterne fra denne pilotundersøgelse på, at unge på digitale platforme på nogle områder er mere udsatte i deres arbejde, siger Johnny Dyreborg, der er seniorforsker på NFA.

–  Vores undersøgelse viser også, at det er svært for de unge at gennemskue, hvem de skal gå til, hvis de eksempelvis kommer ud for en ulykke eller ikke kan nå deres opgaver. Derudover oplever flere, at de er meget alene og savner kollegiale fællesskaber, fortæller Johnny Dyreborg.

Forskerne bag undersøgelsen har udarbejdet en række anbefalinger, der kan være mulige svar på de problemstillinger, som resultaterne peger på. Undersøgelsen er en pilotundersøgelse, der skal bakkes op af en mere udførlig analyse.

Ulykker, trusler og seksuel chikane på det digitale arbejdsmarked

  • En ud af fire, der bringer mad ud, har været ude for en arbejdsulykke det seneste år.
     
  • En ud af otte, der bringer mad ud, har oplevet trusler om vold.
     
  • En ud af syv, der arbejder i kunders hjem (babysitting og rengøring), har oplevet en form for seksuel chikane.
     

OBS: Tallene er fra en pilotundersøgelse og skal derfor understøttes af en mere udførlig analyse.

Kilde: NFA
 

Kilde: Risici og arbejdsmiljø blandt unge på de nye digitale arbejdsmarkeder – et kollaborativt udviklingsprojekt (RADAR-projektet)

Opdateret 6. maj 2021