Kroniske sygdomme kan forstyrre arbejdslivet

Nyheder 11. dec 2017 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: All Over Press
  • Medarbejdere, der er ramt af flere kroniske lidelser på en gang, kan have det svært på jobbet. Bl.a. kan det være et problem at få arbejdsdagen til at hænge sammen med behandlingen i sundhedsvæsenet, og der kan være en oplevelse af mistillid fra kolleger og ledelse. Det viser et nyt dansk studie.

Skrevet af: Ida Marie Winge

Et stigende antal personer lever med flere kroniske lidelser på en gang. Det kan være diabetikeren, der også har problemer med hjertet. Eller astmatikeren som har kroniske lænderygsmerter.

Sygdommene kan gøre hverdagen og arbejdslivet mere kompliceret for den enkelte. Det viser et nyt studie fra DEFACTUM, der er et forsknings- og konsulenthus, som er tilknyttet Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

Ifølge studiet kan behandlingen af de mange sygdomme blandt andet betyde, at man har mindre overskud på jobbet.

– Arbejdet har stor betydning økonomisk og identitetsmæssigt, og informanterne i vores studie kæmper med næb og kløer på at fastholde deres tilknytning til arbejdsmarkedet. Det er der, de føler sig normale, og de vil rigtig gerne arbejde. Men det kan være svært at have overskud, når man skal passe sine møder med sundhedsvæsenet – hvor hver enkelt sygdom tilses for sig – samtidig med at man skal holde styr på ændrede kost- og motionsvaner, er mere træt eller skal bruge ekstra tid på hygiejne, forklarer Lisbeth Ørtenblad, som er en af forskerne bag studiet.

Derfor sker det også, at behandlingen af sygdommene bliver nedprioriteret for at holde fast i jobbet.

– Nogle af vores informanter brugte afsindigt meget tid på at få arbejdslivet til at fungere og virksomheden til at køre. Det gik ud over den tid, som de brugte på deres sygdomme og betød blandt andet mindre hvile og aflyste tider med behandlingsstedet, siger hun.

Mange af deltagerne i studiet oplevede også, at kollegerne havde svært ved at forstå deres sygdom.

– Det kan eksempelvis være svært for kollegerne at forstå, at den syge deltager i julefrokosten, hvor vedkommende spiser almindelig mad og danser – samtidig med, at vedkommende ikke kan være 100 procent på i hverdagene på jobbet. Men kollegerne ser kun et udsnit af den syges liv. De ved måske ikke, at det tager vedkommende en uge at komme ovenpå efter et socialt arrangement, forklarer Lisbeth Ørtenblad.

Studiet bygger på fokusgruppeinterviews med 30 multisyge personer, dvs. patienter med flere kroniske lidelser. Samtidig blev ti personer fulgt i et halvt år i hverdagssituationer samt i deres kontakt med behandlingssystemet. Studiet viser også, at behandlingen af de mange sygdomme forstyrrer familien og det sociale liv.

Opdateret 28. apr 2021