Nu skal forskningen kunne måles

Nyheder 15. mar 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Panthermedia
  • Bliver den forskning, som hvert år produceres af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, anvendt? Og skaber den forbedringer af arbejdsmiljøet ude i virksomhederne? Det skal et nyt instrument, som NFA er ved at udvikle, kunne dokumentere og måle.

Forskning skal være relevant både for den lille tømrervirksomhed og de store politiske processer på Christiansborg, mener Steffen Bohni, direktør for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Derfor er forskningsinstitutionen i gang med at udvikle et måleinstrument, der skal bidrage til at sætte kursen og vise, om forskningen bliver anvendt.


–    Som forskningsinstitution har man en forpligtelse til at frembringe viden, der kan bruges, så man kan træffe beslutninger på så sikkert et grundlag som muligt, siger han. Det er en generel udfordring for forskningsinstitutioner at dokumentere, at deres viden bliver anvendt, og hvilken gennemslagskraft den får.


–    Hvis vi kigger på det internationalt, er der ikke nogen, der for alvor har knækket koden med at udvikle et redskab, som med stor sikkerhed måler: ’Lykkes vi med at skabe forskning, der anvendes?’ Det er det, man kalder samfundsmæssig impact eller aftryk, siger Steffen Bohni. Men det har NFA sat sig for at gøre. Det skal dog ikke kun være måling for målingens skyld.


–    Det væsentlige er selvfølgelig, at forskningen bliver anvendt, og ikke at vi kan måle og dokumentere i sig selv. Men hvis vi skal have en berettigelse, så skal vi ikke bare bedrive forskning. Vi skal kunne vise, at vores forskning kan anvendes, og at vi flytter nålen og skaber værdi for det samfund, som i sidste ende finansierer os, siger han.

Kortlægning af, hvordan viden vandrer

Instrumentet, som NFA baserer sig på, er en spørgeskemaundersøgelse, som blev gennemført i slutningen af 2020. Den kortlægger, hvordan forskningsviden bliver anvendt. Det skal hjælpe os med at blive klogere på, hvordan vores mange forskellige målgrupper finder, omsætter og bruger vores viden. Vi undersøger også, hvordan viden vandrer eksempelvis via arbejdsmiljørådgivere og konsulenter videre ud til arbejdspladserne, siger chefkonsulent Ole H. Sørensen, der er projektleder for udviklingen af det nye måleinstrument.

Forhåbningen er, instrumentet skal være et kompas, som NFA fremover kan sætte kursen efter og dermed blive endnu skarpere til at udvikle, formidle og udveksle viden.


 

Opdateret 12. mar 2021