SENIORER: Flere kvinder end mænd har smerter

TEMA: Seniorer 14. feb 2022 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Søren Svendsen
  • Kvinder over 50 har oftere smerter end mænd, viser ny forskning. Der kan være flere årsager, siger professor.    

Når kvinder møder på kontoret, byggepladsen eller på plejehjemmet, døjer de i højere grad med smerter som ondt i ryggen eller ondt i nakken end deres mandlige kolleger. Det viser en ny undersøgelse af smerter blandt 11.474 mænd og kvinder over 50 år.

Undersøgelsen er gennemført af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø som en del af forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv på tværs af forskellige jobgrupper inden for blandt andet landbrug, håndværk, fremstilling, kontorarbejde, butiksarbejde og servicefag. Nærmere bestemt har 62 procent af kvinderne og 53 procent af mændene smerter hver dag eller flere gange om ugen.

Og det skyldes blandt andet biologiske forskelle, fortæller professor i arbejdsmiljø på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Lars L. Andersen:

– Laboratorieforsøg viser, at kvinder har en lavere smertetærskel end mænd. Mænd vil simpelthen kunne klare mere, før det gør ondt. Så det kan være en del af forklaringen på, hvorfor flere kvinder har ondt, siger han.

Både biologi og arbejdsmiljø

Når kvinders lavere smertetærskel hænger sammen med biologiske forskelle, ligger en del af forklaringen i det mandlige kønshormon testosteron. Kønshormonet giver nemlig ikke bare kropsbehåring, dyb stemme og stærke muskler. Testosteronniveauet påvirker også smertetærsklen, så mænd kan klare flere fysiske stimuli, før det gør ondt. Desuden har mænd mere muskelmasse og derfor mere at stå imod med, forklarer Lars L. Andersen.

Men smerter handler ikke bare om hormoner, og hvor meget man løfter, trækker, skubber eller er udsat for andre fysiske påvirkninger. Er man mentalt belastet og stresset, øger det risikoen for at udvikle smerter.

– Flere kvinder end mænd har et job, der stiller følelsesmæssigt høje krav. Det kan for eksempel være omsorgsarbejde, hvor man skal håndtere svære følelser. Sådanne faktorer spiller også ind på, hvordan man oplever smerte, siger Lars L. Andersen.

Tre markante kønsforskelle for medarbejdere over 50

62 procent af kvinderne mod 53 procent af mændene har ofte smerter.
 

60 procent af kvinderne mod 46 procent af mændene forventer at forlade arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen.
 

27 procent af kvinderne mod 14 procent af mændene forventer at forlade arbejdsmarkedet på grund af muligheden for at gå på efterløn.

 

Kilde:

SeniorArbejdsLiv, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, 2020

Store individuelle forskelle

Det er dog langt vigtigere at have fokus på arbejdsmiljøet end på biologiske forskelle mellem mænd og kvinder, mener professoren:

– Der er kæmpe individuelle forskelle kvinder imellem og mænd imellem. Så det vigtige er at sikre et godt arbejdsmiljø for alle, siger han.

Det indebærer blandt andet, at forebyggelse prioriteres højt på arbejdspladserne. Og at arbejdet bliver tilpasset, så man kan klare det, også selvom man har smerter. Med en højere pensionsalder bliver det vigtigere og vigtigere.

– Vi kan få smerter af alt muligt. Ligesom vi får grå hår og rynker, sker der også forandringer indeni, når vi bliver ældre. Og noget af det kan gøre ondt. Desuden vil vi have mistet cirka 30 procent af vores muskelstyrke, når vi nærmer os pensionsalderen, og så vil et hårdt arbejde blive endnu hårdere.

Så det er vigtigt, at arbejdet er tilpasset, så man kan klare det alligevel, selvom man har smerter eller helbredsproblemer, eller man bare ikke har samme muskelstyrke at gøre godt med, som da man var yngre. Alternativet er, at man risikerer at blive sygemeldt og falde helt ud af arbejdsmarkedet, siger Lars L.  Andersen. 

 

Kilde:

SeniorArbejdsLiv, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, 2020.
 

Opdateret 17. feb 2022