Skimmelsvamp angriber kulturarv og arbejdsmiljø

Forsker på Job 15. feb 2023 - 1 min læsetid
This describes the image
Foto: Thomas Tolstrup
  • Seniorforsker Anne Mette Madsen (til venstre) og laborant Margit Wagtberg Frederiksen fra NFA står bag forsknings-projektet sammen med forskere fra Aalborg Universitet og Det Kongelige Akademi. 

  • Seks kulturarvsinstitutioner skal undersøges.

Skrevet af: Karen Gahrn

 

  • Forsker: Seniorforsker Anne Mette Madsen, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA)
     
  • Forskningsprojekt: 'Skimmelsvampe er også museumsgæster'

– Hvis man måler med klassiske metoder på museers magasiner, så finder man ingen skimmelsvamp. Man har troet, at hvis luftfugtigheden var lav, så var risikoen det også. Men vi har sammen med kolleger påvist, at bruger man andre målemetoder, så finder man skimmelsvamp, som kan vokse ved lav fugtighed. Der er nærmest i ethvert miljø skimmelsvampe, som har tilpasset sig.


– Problemet er, at skimmelsvamp både kan angribe de fine, gamle genstande, som vi gerne vil bevare, og udgør en risiko for medarbejderne og arbejdsmiljøet. Vi ved, at skimmelsvamp i luften kan føre til en betændelseslignende reaktion i luftvejene, men vi skal nu undersøge, hvor alvorligt det er.


– Vi begynder med at se på detektionsmetoder og vækstbetingelser, derefter undersøger vi faren for mennesker og kulturarv, og endelig skal vi se på mulige metoder til forebyggelse, forklarer Anne Mette Madsen.