Undervisning i arbejdsmiljø har halveret risiko for at udvikle håndeksem blandt frisører

Forsker på Job 22. mar 2023 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
  • Forsker: Martin Havmose, Læge ph.d., Videncenter for Allergi, Afdeling for Hud-, Allergi- og Kønssygdomme, Herlev og 
Gentofte Hospital

     

  • Forskningsprojekt: Occupational hand eczema in hairdressers

Skrevet af: Karen Gahrn


Håndeksem er hyppig blandt frisører, og for at forebygge dette har man på danske frisørskoler indført undervisning i kemi i arbejdsmiljøet, og i hvordan man beskytter huden.

Der var to formål med vores forskningsprojekt. Dels ville vi undersøge, om den undervisning, som er blevet indført på frisørskolerne, har medført, at færre frisører får håndeksem. Dels ville vi gerne undersøge de langsigtede konsekvenser af håndeksem blandt frisører i form af prognose og risiko for at forlade faget.

Vores undersøgelse viste blandt andet, at frisører med håndeksem er i øget risiko for at forlade faget før tid, og at de ofte bliver ved med at have eksem på den lange bane. Derudover fandt vi, at frisører, som blev uddannet, efter at undervisningen i hudbeskyttelse blev indført, har en halvt så stor risiko for at udvikle håndeksem som frisører uddannet før. Forebyggelse af håndeksem blandt frisører kan altså ske ved en tidlig og relativt enkel indsats, siger Martin Havmose. 
 

Det er især det ’våde arbejde’ og eksponering for kemikalier i hårprodukter, der er en udfordring for frisører. Men undervisning i brugen af handsker, strukturering af arbejdsopgaver og brug af fugtighedscreme har mindsket risikoen for at udvikle håndeksem.
Her er vi på besøg hos NEXT Uddannelse Københavns frisør, hvor Sofie Amalie Lund Rasmussen vasker hår på Celina Matiasen.