Norge: Vi ved ikke nok om hjemmearbejdspladser

Internationalt 13. sep 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Vlada Karpovich
  • En rapport fra det norske arbejdsmiljøinstitut STAMI konkluderer, at man ved for lidt om langtidseffekterne af hjemmearbejde.

Efter coronanedlukning og tvunget hjemmearbejde drømmer mange ifølge det norske arbejdsmiljøinstitut STAMI om at arbejde mere hjemmefra, efter at samfundene åbner igen. Flere har haft en oplevelse af at være mere effektive uden forstyrrelser fra kolleger, og tiden i pendlerkø eller på en regnvåd cykelsti kan man også godt undvære. Derfor har STAMI gennemgået al international forskning om arbejdsmiljøeffekterne af hjemmearbejde i en opsummerende rapport.

Rapporten bygger på forskning, der er udført før pandemien, og det er vigtigt, siger STAMIs direktør, Pål Molander.

Effektivitet og tilfredshed, men også flydende grænser

– Det er vigtigt både for virksomheder og for samfundet som helhed at vide, hvad forskning, som ikke er relateret til en undtagelsessituation, siger om, hvordan hjemmekontorer påvirker sundhed og arbejdsmiljø. Denne viden gør virksomhederne i stand til at træffe vidensbaserede valg om, hvordan den nye arbejdsdag skal se ud, siger han.

Rapporten konkluderer, at man ved for lidt om langtidseffekterne af hjemmearbejde. Folk med komplekse arbejdsopgaver og kun lidt samarbejde oplever tilsyneladende større jobtilfredshed og effektivitet, men til gengæld kan skellet mellem arbejde og fritid blive udvisket, hvilket kan være skadeligt. Generelt er den eksisterende forskning på området dog ikke god nok til, at rapporten ifølge STAMI kan komme med råd og vejledning til virksomhederne. 

Kilde:
’Arbeid hjemmefra, helse og arbeidsmiljø – en systematisk kunnskapsoppsummering’.