Eleverne skal have handsker på – hele tiden

TEMA: Hudeksem 20. maj 2019 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Kasper Kristoffersen, Büro Jantzen
  • En stopprøve i kemisk arbejdsmiljø og et stramt fokus på handsker er med til at forebygge håndeksem på frisøruddannelsen, fortæller underviser på frisørskolen NEXT. Men det kan være svært for de unge at holde fast i de gode vaner, når de kommer ud på arbejdspladserne.

Skrevet af: Ida Marie Winge

Jeg drømmer om at arbejde i en stor salon, hvor man sætter hår til bryllupper, eller om at komme til udlandet og sætte hår på stjerner som Christina Aguilera, fortæller 18-årige Freja Capion. Hun er en af de mange unge, der hvert år starter på frisøruddannelsen med håbet om at arbejde i en cool salon, ved catwalken eller i filmbranchen. Men selvom frisørfaget handler om skønhed og kreativitet, er det også en branche, hvor det er ekstremt vigtigt at passe på sine hænder. Frisørerne er nemlig en af de jobgrupper, hvor flest får håndeksem.
Dorte Skovby har været lærer på frisørskolen NEXT i København de sidste 24 år og underviser i kemisk arbejdsmiljø på grundforløbet. Hun har oplevet flere forlade skolen og frisørfaget, fordi deres hænder ikke kunne tåle arbejdet.
– Som ung tror man, at man er uovervindelig – at det altid er naboen, det sker for. Men sådan er det ikke, siger hun.

Det går for langsomt

På skolen fokuserer de meget på brug af handsker, fortæller Dorte Skovby. For jo mere blottede hænderne er, jo større er risikoen for allergi.
– Vi starter fra dag ét med, at eleverne ikke må røre noget, der har med vand at gøre, uden handsker. De bliver også undervist i at benytte de mindst skadelige produkter. Men det kan være svært at gardere sig fuldstændig, og vi kan ikke se i krystalkuglen, hvor stor udsættelse den enkelte kan tåle.

For fire år siden blev indsatsen mod håndeksem strammet med en stopprøve i kemisk arbejdsmiljø på grundforløbet. Det betyder, at eleverne kun kan fortsætte, hvis de består.
– Det har skærpet de unges opmærksomhed. Vores lager melder også, at der aldrig er blevet brugt så mange handsker som nu, siger hun.
Som frisørelev er man meget i praktik, og Dorte Skovby oplever, at det kan være svært for de unge at holde fast i de gode vaner.
– Som ny i faget ser man op til de ældre ude på arbejdspladserne, og hvis de ikke beskytter sig, er det nemt at tænke: ’Så behøver jeg nok heller ikke’, og pludselig risikerer man, at eleverne laver striber uden handsker. Jeg synes, at jeg tiere ser både unge og ældre have handsker på i salonerne. Men det går stadig for langsomt. 

Uhyggelige billeder

For 18-årige Freja Capion er drømmen om en uddannelse som frisør lige nu sat på prøve. For et par måneder siden begyndte hun at få små røde knopper på hænderne og er nu blevet henvist af sin læge til udredning på et hospital.
– Jeg er nervøs for, at jeg ikke kan blive på uddannelsen. For jeg kan nærmest ikke gøre noget, uden at det svier, medmindre jeg har handsker på. Jeg synes ellers, at jeg har passet på, siger hun.
Risikoen for håndeksem har også gjort indtryk på hendes medstuderende.
– Det har overrasket mig, hvor vigtigt det er at passe på. Eksem var ikke noget, jeg tænkte over, inden jeg startede på skolen. Men jeg er blevet meget opmærksom på at huske handsker og smøre mine hænder med creme, fortæller 22-årige Ida Skovgaard Petersen. 17-årige Michelle Arpe supplerer:
– Vi har set billeder i timerne af, hvad der kan ske med ens hænder, og det er ret uhyggeligt. 

Mange frisører får eksem

Frisører har den højeste forekomst af arbejdsbetinget eksem i Europa. Frisører arbejder i gennemsnit 8,4 år i faget inklusive deres ­skolepraktik, og en af de hyppigste årsager til at forlade professionen er håndeksem. 

 

Kilde: Videncenter for Frisører og Kosmetikere

Opdateret 28. okt 2021