Erindringsdans og banko: Få ideer til en sundere arbejdsdag

TEMA: Sosu-liv 13. sep 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Søren Svendsen
  • Hvis vi skal blive sundere af vores arbejde, handler det om at skabe varierede dage med en god balance mellem fysisk hvile og bevægelse.

  • Men hvordan gør man det i en travl hverdag i ældreplejen? Det giver et nyt idékatalog inspiration til.

Skrevet af: Ida Marie Winge

Personale og ældre borgere, der sammen får pulsen op, imens de danser til sangene fra livet, som er gået. Eller en omgang banko, hvor medarbejderne får mulighed for at sidde ned og få fysisk hvile, imens beboerne hygger sig. Sådan lyder nogle af ideerne i et nyt katalog fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), som skal give inspiration til, hvordan social- og sundhedsassistenter- og hjælpere i ældreplejen kan få et sundere arbejdsliv. 

Ideerne er inspireret af en tilgang, som forskerne kalder ’Guldlok-princippet’. Tilgangen handler ligesom i eventyret om hverken at få for meget eller for lidt, men lige tilpas. Hvor Guldlok helst hverken skal brænde sig på grøden eller spise den kold, er fokus her på at få en varieret arbejdsdag med en tilpas mængde bevægelse og fysisk hvile.

– Vi ved forskningsmæssigt, at en vis mængde fysisk aktivitet, hvor vi får pulsen op, er vigtigt for vores sundhed, blandt andet har hjertekarsystemet godt af motion. Hvis man kan få integreret bevægelse i arbejdet og samtidig har tid til fysisk hvile, så kroppen kan restituere, kan det måske være med til at give medarbejderne et sundere liv og afhjælpe gener som smerter og fysisk træthed. Gener, som fylder meget for sundhedspersonalet i ældreplejen set i forhold til andre job, siger Maja Vilhelmsen, der er videnskabelig assistent på NFA og står bag inspirationskataloget.

En del af kerneopgaven

En grundtanke i idékataloget er, at tiltagene skal integreres i arbejdet med de ældre borgere. Eksempelvis kan et tiltag handle om, at der bliver købt cykler ind, så medarbejderne kan benytte dem som transportmiddel i situationer, hvor det ikke kræver ekstra arbejdstid at cykle.

Det kan også handle om, at man i højere grad indkøber udstyr og teknologi, som kan give medarbejderne hvile. Eksempelvis at medarbejderne får mulighed for at benytte en lav taburet med hjul, når de skal på badeværelset med de ældre borgere.

– Det er vigtigt at få sundhedstiltagene ind i kerneopgaven. Mange gode initiativer på arbejdspladserne bliver primært taget imod af dem, der i forvejen er optaget af at varetage egen sundhed. Her er tanken, at man i stedet for at gøre sundhedstiltag til et særligt tilbud gør det til en del af det at gå på arbejde, så det ikke stjæler tid fra kerneopgaven, siger Maja Vilhelmsen.

Inspirationskataloget er blevet til på baggrund af interview og en workshop med personer, der har et godt kendskab til ældreplejen.

Syv råd: Kom i mål med indsatsen

1. Få en fælles forståelse på hele arbejdspladsen.
2. Inddrag medarbejderne, og find ambassadører.
3. Sørg for, at ledelsen bakker op.
4. Gør det tydeligt, hvordan indsatsen kan betale sig.
5. Afprøv indsatsen i et pilotprojekt.
6. Følg op regelmæssigt, og mål resultaterne.
7. Søg hjælp og sparring.

Læs mere om, hvordan man får de gode ideer implementeret på arbejdspladsen, og få inspiration til varierede arbejdsdage med en god balance mellem fysisk hvile og bevægelse i idékataloget ’Guldlok-princippet i ældreplejen’ på nfa.dk