Har brandfolk PFOS i blodet?

Aktuelt 21. mar 2022 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Shutterstock
  • Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø har sammen med Kræftens Bekæmpelse, DASAM, Arbejdsmedicinsk Klinik, Bispebjerg Hospital og Syddansk Universitet fået en bevilling på 2,6 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen til at måle flere forskellige stoffer i blodet på brandfolk, herunder PFOS.

Skrevet af: Line Flatau

Det er en bevilling, som giver os mulighed for at undersøge, om brandfolk er eller har været særligt udsat for blandt andet en række persistente fluorerede stoffer, herunder PFOS, som mistænkes for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.

Vi har tidligere undersøgt brandfolks kræftfremkaldende påvirkninger efter udsættelse for partikler og sod under brandslukning. Viden om en eventuel erhvervsmæssig udsættelse for PFOS og andre helbredsskadende kemikalier er det første skridt hen mod at fjerne de skadelige påvirkninger i arbejdsmiljøet, siger Ulla Vogel, der er professor på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA.

PFOS har blandt andet været anvendt i brandslukningsskum, og derfor har mange brandfolk haft nær kontakt til det giftige stof. PFOS blev forbudt i 2006, men restlagre kunne anvendes frem til 2011.

Hvad er PFOS?

PFOS er et fluorholdigt stof, der er svært at opløse eller nedbryde. Flourstoffer bliver brugt til at gøre produkter vand- og fedtafvisende. Problemet med den meget stærke binding er, at den heller ikke er let for vores krop at komme af med. Stoffet kan ophobe sig i kroppen og er mistænkt for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.

Projektet mødt med glæde Keld Rasmussen, der er formand for Brandfolkenes Organisation, er glad for, at projektet er sat i søen:

– Vi har virkelig armene oppe over hovedet over, at det her bliver sat i gang. Vi har længe presset på hos myndighederne for at få tjekket brandfolk for indhold af PFOS i blodet. Jeg håber, at man gennem projektet kan få en klarhed over og dokumentation for, hvordan brandfolk i perioden, hvor PFOS virkelig var udbredt, er blevet eksponeret, og hvilke konsekvenser det har haft.

Også formand for Danske Beredskaber Jarl Vagn Hansen ser frem til undersøgelsens konklusioner:

– Det er super positivt, og vi har stor tillid til, at projektet kan undersøge omfanget af PFOS med en forskningsmæssig tyngde. Det har været en meget svær situation de steder, vi utilsigtet og ubevidst har gjort skade på omgivelserne. Vi håber selvfølgelig, at undersøgelsen afkræfter, at brandfolkene har været eksponeret for PFOS, og at det var falsk alarm. Forhåbentlig kan vi få det fejet af banen, siger han.

I projektet skal der indsamles op til 1.000 blodprøver, både fra brandfolk fra hele landet og fra personer uden erhvervsmæssig eksponering, hvorefter indholdet af PFOS skal måles.

Hvad er PFOS? PFOS er et fluorholdigt stof, der er svært at opløse eller nedbryde. Flourstoffer bliver brugt til at gøre produkter vand- og fedtafvisende. Problemet med den meget stærke binding er, at den heller ikke er let for vores krop at komme af med. Stoffet kan ophobe sig i kroppen og er mistænkt for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.