Sverige: Mentalt træthed på jobbet giver ændringer i hjernen

Internationalt 31. okt 2022 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Lars Andersen
  • Der opstår kemiske ændringer i hjernen, når man bliver udmattet af at tænke koncentreret, efterhånden som arbejdsdagen skrider frem. Det betyder, at man risikerer at begå fejl og træffe dårligere beslutninger. Det viser et nyt europæisk studie.

Oplevelsen af at føle sig godt slidt og udmattet efter arbejdsdage med opgaver, der har krævet dyb kognitiv koncentration, er nok velkendt af mange. Men hvorfor forholder det sig egentlig sådan? Ifølge et nyt europæisk studie kan mental udmattelse – og vi taler ikke om almindelig døsighed – være hjernens måde at beskytte sig mod giftige kemikalier, der ophobes i forbindelse med intenst kognitivt arbejde. Studiet er udført af et forskerhold ved Paris Brain Institute.

Undersøgelserne viser, at intenst kognitivt arbejde er forbundet meden stigning i glutamat, der er et vigtigtsignalmolekyle. Det ophobes i den del af hjernen, der kaldes den præfrontalecortex (pandelappen), som dermed bliver særlig udtrættet. Konsekvensen kan være, at man eksempelvis bliver dårligere til at træffe beslutninger eller begår fejl, i takt med at man bliver mere og mere mentalt udmattet.

Alle signalstoffer skal være til stede – i de rigtige niveauer og på de rigtige steder – for at hjernen kan fungere. Det kan være skadeligt, hvis der for eksempel sker en ophobning af glutamat, eller stoffet frigives forkerte steder.

Kemien ændrede sig

Studiet bygger blandt andet på en undersøgelse af 40 deltagere, hvor forskerne målte niveauer af glutamat i den laterale præfrontale cortex. Deltagerne blev delt op i to grupper. Den ene gruppe havde brug for at tænke koncentreret, mens den anden udførte relativt simple kognitive opgaver. Begge hold arbejdede i lidt over seks timer med to pauser på ti minutter.

Forskerne fandt, at deltagere, der arbejdede på den vanskeligste opgave, havde akkumuleret mere glutamat i denne region af hjernen ved udgangen af dagen end dem, der arbejdede på den lettere opgave. Det viste sig også, at denne gruppe, da de fik valget mellem en lille belønning nu og en større belønning om lang tid, var mere tilbøjelige til at vælge den hurtige belønning ved slutningen af arbejdsdagen end ved dagens begyndelse.

Ifølge undersøgelsen understøtter det hypotesen om, at glutamatakkumulering påvirker den del af hjernen, så kognitiv kontrol bliver vanskeligere efter en mentalt hård arbejdsdag. Tidligere mente man i neurovidenskaben, at mental træthed var en illusion skabt af hjernen for at tilskynde en person til at skifte opgaver og dermed få variation. Men resultaterne tyder på, at mental udmattelse er et advarselssignal, der skal få os til at stoppe arbejdetog dermed bevare hjernens funktion optimalt.

 

Kilde:

nature.com

Doi: 10.1016/j.cub.2022.07.010

Opdateret 9. nov 2022