Ny forskning på vej om arbejdsmiljø i bygge- og anlægsbranchen

TEMA: Bygge- og anlægsbranchen 15. mar 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Thomas Tolstrup
  • Nye forskningsprojekter skal give viden om, hvordan vi designer fremtidens byggearbejdspladser, så arbejdet bliver mindre belastende. For eksempel ved hjælp af exoskeletter og virtual design.  

Exoskeletter er en ny teknologi, der kan bruges som hjælpemiddel af den enkelte medarbejder til at holde kroppen i en bestemt position eller gøre det mindre belastende at udføre den samme bevægelse igen og igen.


– Vi har oplevet en stor interesse for viden om exoskeletters indvirkning på den fysiske belastning under arbejdet, og hvordan man implementerer dem bedst muligt i praksis. Tidligere studier har primært fokuseret på at måle belastningen i et laboratorium, og de har ikke taget højde for den kompleksitet, der er ude på arbejdspladserne. Det håber vi at kunne skabe mere viden om i løbet af de kommende år i projektet, siger forsker og projektleder Mikkel Brandt Petersen.


Læs mere om projektet: 'Exoskeletters betydning for lager- og bygningsarbejde kortlægning af fysiske belastninger og udvikling af fokuspunkter for implementering' på nfa.dk


Virtual design and construction

Et andet nyt projekt handler om virtual design and construction. Projektet undersøger, om nye softwareteknologier kan forbedre arbejdsmiljøet i bygge- og anlægsbranchen, og undersøger de muligheder og barrierer, som den nye softwareteknologi, VDC, rummer i forhold til at forbedre bygningsarbejderes arbejdsmiljø.


Vi vil gerne undersøge, hvordan forskellige faggrupper i byggeorganisationen tænker arbejdsmiljøet ind, når de anvender VDC-teknologier.

Jeppe Ajslev, projektleder og seniorforsker, NFA

Virtual design and construction (VDC) er en fælles betegnelse for computerbaserede programmer, som potentielt gør det muligt for bygherrer, arkitekter, rådgivere og andre at indsamle digital viden og information om et konkret byggeri gennem hele byggeriets cyklus. Dette gælder lige fra starten på tegnebordet, til bygningen tages i brug. Projektet arbejder med, hvordan den indsamlede viden løbende kan anvendes til at skabe viden og overblik på tværs af faggrupper. Det kan eksempelvis handle om at skabe visuelt overblik over byggeprocessen, inden man går i gang, om at dele viden mere effektivt på nye softwareplatforme og om at lave digitale regler, der styrer designprocesserne, så de kan tage hensyn til arbejdsmiljøforhold.


Markant forandring

Blandt arkitekter, konsulentfirmaer og byggefirmaer er der en forventning om, at VDC markant vil forandre den måde, man planlægger, leder og udfører bygningsarbejde på. Det er derfor vigtigt, at både forskning og praksis er med til at indhente viden om, hvordan man bedst indarbejder problematikker i forhold til arbejdsmiljøet i disse teknologier.


– Vi vil gerne undersøge, hvordan forskellige faggrupper i byggeorganisationen tænker arbejdsmiljøet ind, når de anvender VDC-teknologier. Ek- sempelvis projekterende byggeingeniører, arbejdsmiljøprofessionelle, byggeledere, byggeformænd og medarbejdere. De nye softwareteknologier er netop én af de tendenser, der virkelig kan være med til at sætte fut under det planlægningsarbejde, der skal til for at forebygge ulykker og andre arbejdsmiljørisici i bygningsarbejde, siger projektleder og seniorforsker i NFA Jeppe Ajslev og fortsætter:


– Nøglen til at forbedre arbejdsmiljøet i bygge- og anlægsbranchen er nemlig at tage højde for arbejdsmiljø og sikkerhed allerede i den tidlige planlægningsfase, når et projekt er på tegnebordet, og så følge det løbende undervejs i byggeriets forskellige faser.

Læs mere om projektet 'Virtual design and construction kan nye softwareteknologier forbedre arbejdsmiljøet i byggebranchen?' i næste nummer af Magasinet Arbejdsmiljø, hvor vi besøger en arbejdsplads, der bruger den såkaldte VDC-teknologi.
 
 

Opdateret 15. mar 2021