Arbejdsmiljøkoordinator: Spildevand vrimler med mikroorganismer

TEMA: Mikroorganismer 18. jan 2019 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Søren Svendsen
  • Vaccinationer, dragter, åndedrætsværn og god håndhygiejne er en naturlig del af at arbejde med spildevand. 

Skrevet af: Ida Marie Winge

Når regnvand plasker ned i en kloakrist, eller der bliver trykket på ’skyl-ud-knappen’ på toilettet, kan vandet meget vel ende hos spildevandsvirksomheden BIOFOS. Her bliver det renset i store anlæg og ledt ud i Øresund og Køge Bugt.

Håndteringen af spildevandet kræver, at virksomheden holder vågent øje med sikkerheden. I vandet boltrer sig nemlig bakterier og vira, som kan give diarré og forårsage andre alvorlige sygdomme.

– Vi er blandt andet opmærksomme på norovirus, fordi det giver afregning ved kasse 1, når man bliver smittet. Så er der en omgang dårlig mave, forklarer John Overmark Hansen, der er arbejdsmiljøkoordinator hos BIOFOS.

En sygdom, der er tales om i branchen, er Weils-syge, som kan være dødelig og smitter gennem rotteurin. Heldigvis er den meget sjælden.

– Inspireret af andre har vi fået lavet et Weils-syge kort. Så hvis man kommer til lægen med influenzasymptomer, kan man nemt gøre lægen opmærksom på, at det kan skyldes andet end influenza.

"Det er bedst at blive tatoveret om fredagen. På den måde kan det tatoverede område nå at hele en del op til om mandagen." 
        - John Overmark Hansen, arbejdsmiljøkoordinator, BIOFOS

UV-creme på hænderne

Især rengøringsopgaverne kræver, at man tager sine forholdsregler, eksempelvis ved at benytte dragter og friskluftforsynet åndedrætsværn.

– Når man spuler med vand, opstår en fin tåge, som kan indeholde smitstof. Også serviceopgaver på pumper og ventiler kræver et ekstra fokus, da de ofte er forurenet med slam og spildevand, siger John Overmark Hansen.

Sikkerheden hos virksomheden er reguleret af kloakbekendtgørelsen. Det betyder, at der er obligatoriske tiltag, som for eksempel at gå i bad, når man har været utilsigtet i kontakt med spildevand, samt når arbejdsdagen slutter. Det er også et lovkrav, at medarbejderne skal være vaccineret mod polio, stivkrampe og leverbetændelse A.

Andre tiltag sker på BIOFOS’ eget initiativ. Blandt andet supplerer de det obligatoriske vaccinationsprogram med leverbetændelse B og har særligt fokus på håndhygiejne.

– Vi har haft en kampagne, hvor vi smurte UV-creme på hænderne og vaskede dem. Da vi efterfølgende holdt hænderne ind i en kasse med UV-lys, blev det tydeligt, hvor meget creme der stadig sad fast, og hvor svært det er at få væk, siger John Overmark Hansen.

Bliv tatoveret om fredagen

– Det sværeste er at blive ved med at huske at passe på os selv. Nogle gange bliver man lidt for løsningsorienteret og arbejder for hurtigt, så man glemmer sikkerheden. Derfor har vi besluttet at sætte plakater op på faste steder for at understege, hvilke værnemidler man skal benytte, siger arbejdsmiljøkoordinatoren.

En anden problematik, man skal være opmærksom på, når man arbejder med spildevand, er sår. Når der er adgang til blod og muskelmasse, bliver smitterisikoen større.

– Det er bedst at blive tatoveret om fredagen. På den måde kan det tatoverede område nå at hele en del op til om mandagen. Skal man opereres, har vi en konkret dialog om medarbejderens arbejdsopgaver.

Opdateret 26. jul 2022