Som Pac-Man, der ikke kan komme videre

TEMA: Støv 31. okt 2022 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Sofie Barfoed
  • Selvom asbest i dag er forbudt, er fibrene stadig til stede i mange bygninger, og antallet af personer, der får den asbestrelaterede sygdom lungehindekræft, er stigende. Men hvad er det ved asbest, der gør, at det er kræftfremkaldende?

Hvor asbest tidligere blev betragtet som et fremragende byggemateriale, der både havde god isoleringsevne og ikke var brændbart, ved vi i dag, at støv fra asbest er stærkt skadeligt.

– Asbest er kræftfremkaldende selv i meget små mængder. Vi ved dog ikke, hvor mange der bliver påvirket i dag, for man bliver først syg, mange år efter at man er blevet udsat for det, siger Jakob Bønløkke, der er forskningsansvarlig overlæge på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling ved Aalborg Universitetshospital og har været involveret i en række forskningsprojekter om asbest.

– Vi kan se, at antallet af personer, som hvert år får konstateret den asbestrelaterede sygdom lungehindekræft, er støt stigende i hvert fald indtil 2019. Samtidig ved vi, at der fortsat findes asbest i en del bygninger i dag. Asbest blev brugt op til midten af 1980’erne, men i dag er det forbudt både at fremstille, importere og anvende. Man risikerer dog stadig at blive udsat for de skadelige fibre, hvis man for eksempel arbejder med nedrivning.

– Et stort problem i dag er, at man risikerer at rende ind i asbest uden at opdage det, for det er sjældent ordentligt beskrevet i registrene, hvorvidt der er asbest i en bygning, siger Jakob Bønløkke. Derfor giver asbest kræft Asbeststøv består af fibre, der er formet som meget tynde nåle. Det, der gør asbestfibrene farlige, er blandt andet deres form, og at de er uopløselige – det vil sige, at kroppen har svært ved at nedbryde dem, forklarer Ulla Vogel, der er professor på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Asbestaftale på plads

I maj 2022 blev Folketingets partier enige om en aftale med 12 initiativer, der skal styrke indsatsen mod udsættelse for asbest. Du kan læse aftalen på bm.dk – søg på ’asbestaftale’.

– Et problem med asbestfibrene er, at det er meget svært for lungen at fjerne dem igen. Fibrene er lange og meget smalle og kan derfor komme dybt ned i lungen. Her sætter de kroppens skraldemandsceller, makrofagerne, som hjælper med at fjerne skadelige partikler, på hårdt arbejde. Man kan forestille sig, at skraldemandscellerne lidt ser ud som Pac-Man, der prøver at spise en streg, der er større end den selv, og derfor ikke kan komme videre, forklarer Ulla Vogel med en reference til 1980’er-arkadespillet.

– Skraldemandscellerne bliver fanget ved asbestfibrene, hvor de kører løs med deres forsvarsmekanismer og smider om sig med reaktive stoffer, hvilket over tid er kræftfremkaldende, siger hun. Asbest er det, man betegner som WHO-fibre, hvilket er en type fibre, der har nogle karakteristika, der gør, at de er kræftfremkaldende.

– Det handler om, at de er uopløselige, at de er smallere end to mikrometer, og at de er længere end makrofagerne – altså 5-15 mikrometer. 

 

Kilde:

bm.dk
 

Opdateret 31. okt 2022